2014. január 16., csütörtök

NYILÁSZÁROK CSERÉJE AKÁR HÁZILAG IS




A hőszigeteléssel párhuzamosan ez a terület vezet a kivitelezési listákon és tény, hogy a nyílászárók működése, megfelelő volta, nagyban befolyásolja a komfort érzetünket és a pénztárcánkat, mivel vetemedett, korszerűtlen ablakon és ajtón, nagy sebességgel szökik a téli időszakban a hőn áhított meleg. A tapasztalat az, hogy egyre többen álnak neki otthon a saját házukon kicserélni a nyílászárókat, viszont igen kevés oldal ad világos útmutatást, hogy miképpen tegyük ezt. Ezen hiányosságot szeretnénk pótolni a cikkünkkel. Hogyan fogjunk hozzá?




Felmérés:


A vásárlás illetve rendelés leadása előtt, szükség van a pontos méretek levételére, hiszen ez alapján fogjuk meghatározni a nyílászáró méretét. A javaslatunk az, hogy külső és belső méret megmérését is végezzük el, mivel e két adat eltérhet egymástól. Ez azt eredményezheti, hogy a beépítés megkezdésekor jelentős bontási munkák kerülhetnek előtérbe, aminek a helyreállítása nem kis vesződséggel járhat a befejező munkák során. Ha eltérést tapasztalunk a méretekben, általában érdemesebb a külső homlokzathoz igazítani a nyílászáró méretét, ha már mindenképpen bontanunk kell, mert a belső helyreállító munkák után egy festés mindenképpen dukál a javított falrésznek, viszont a belső festés kisebb költséggel jár, mint egy külső homlokzatjavítás, főleg ha már hőszigetelés is történt az épületen.

Ilyenkor érdemes a méretek alapján azt is átgondolni, hogy érdemes-e gyártatni egy ablakot például abban az esetben, ha a standard mérettől viszonylag kevés eltérés van, hiszen a külön igényre való gyártás esetén 10-20% felárral és átlag 4-6 hét gyártási idővel számolhatunk. Nézzünk egy példát :

Adott nekünk egy 115 x 140-es (szélesség x magasság) nyílásunk, a standard gyári méret, amihez igazodni tudunk: 120 x 150-es. Ebben az esetben elméletileg az áthidalók (már ha vannak) engedhetnek annyit, hogy viszonylag kevés bontással igazodhatunk a standard mérethez. Itt érdemes egy kőművest hívnunk, aki ezt véleményezni tudja, illetve segíthet annak felmérésében, hogy merre billenne a mérleg nyelve, ha minden költséget összevetünk. Ha már ott van a szakember, érdemes lenne az áthidalóinkat is megnézetni vele, mert bizony nem egyszer előfordult már a beépítéseink során, hogy a régi geréb tokos ablak tokja szolgált áthidalóként is, vagy pedig egy elkorhadt fa gerendát találtunk, ami nem vészelt volna át egy ablakcserét.

Nézzünk néhány fotót olyan esetről, amikor nagyobb nyílásba, kisebb ablakot kell beépíteni. A különbség egy viszonylag egyszerű mellé és aláfalazással megoldható volt :





   A felmérés során kell azt is eldöntenünk, hogy szeretnénk-e redőnyt, szúnyoghálót a nyílászárókra, mert ha igen, akkor bizony szükség lehet toktoldásokra a kiegészítők beépítéséhez. Illetve a párkányfogadó profil szükségességét is mérlegelnünk kell, attól függően, hogy milyen elképzelésünk van a párkányokat illetően, mindezek befolyásolják a beépítéshez szükséges nyílás méretét. 




Bontási munkák : 

Mielőtt elkezdenénk, feltétlenül érdemes átnéznünk néhány dolgot. Elsőként az áthidalók megléte sarkalatos pont számunkra, mivel ezek hiányában a bontási munkák akár az életünket is veszélyeztethetik, ha nincs megfelelő alátámasztás. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjunk szakembert, kőművest vagy statikust, akik szakvéleményt tudnak adni és megfelelő gyakorlati tanácsokkal tudnak ellátni minket. Tehát ha áthidalók beépítése szükséges, azt már feltétlenül szakemberrel végeztessük el.

Ha mindezek tisztázódtak, hogyan fogjunk hozzá a bontáshoz? Első lépésként távolítsunk el mindent a tokról: ablakszárnyakat, redőnyöket. Fa tok esetén a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a tokot két függőleges oldalán félbe vágjuk, könnyedén ki tudjuk roppantani egy feszítő vassal a helyükről őket. Ez sajnos többnyire „barbár” munkát jelent, ahol sérülhetnek a vakolatok is, de ha kellő óvatosságot, belevisz az ember, viszonylag minimalizálni lehet a későbbi helyreállító munkákat. A törmelék eltakarítása után szükség van a portalanításra, illetve érdemes a megtáskásodott, lógó vakolatokat is leszedni, portalanítani.

Beépítési munkák: 

A műanyag ablakszárnyakat le kell szednünk a tokról, hogy a tokot át tudjuk fúrni a tokrögzítő csavaros beépítéshez. Ehhez 8-as acélfúróval a csavarok helyét ki kell fúrnunk, azaz a teljes tokot át kell fúrni, hiszen az átmenő csavar a tokon keresztül a falba lesz becsavarva. Oldalanként 3-4 vagy akár több rögzítési pontra is szükség lehet:





   Következő lépés a tok beállítása. Szükségünk van fa ékekre, amikkel a tokot ideiglenesen rögzíteni tudjuk a helyén. Az ékek abban is a segítségünkre lesznek, hogy a szintezésnél lazítva rajtuk a tokot még tudjuk mozgatni a „tökéletes” felé. Érdemes minden síkot ellenőrizni függő és vízszint tekintetében, mert ha ezektől eltérünk, ablakunk, ajtónk nem tudja betölteni azt a szerepet amire szántuk, mert vagy nem fogy záródni rendesen, vagy be sem tudjuk majd csukni a szárnyakat.








Ha minden sík megfelelő az ékekkel rögzítettük is ezt az állapotot (a képen látható, hogy fúrás előtt a sarkok még purhabbal is rögzítve lettek) , jöhet a fúrás az előre kifúrt lyukakon keresztül a falba a csavar hosszának megfelelően, ügyelve arra, hogy a tok el ne mozduljon. 


Amikor körbe fúrtuk, jöhetnek a tokrögzítő csavarok az alábbi paraméterekkel:




EJOT® RA-P

Tokrögzítő csavarok PVC, alumínium és acél nyílászárókhoz. 
Műanyag dűbel nélkül, közvetlenül a falazatba kerül 
Feszítésmentesen tartja meg a beállított távolságokat 
Rögzítés után, még a habkitöltés előtt eltávolíthatjuk a beállító ékeket 
Helyes szereléssel véd a nyílászárók rezonanciája ellen 
Minden falazattípus esetén alkalmazható 
Jelenleg a leggyorsabb és legbiztonságosabb technológia 
A falazatokba csak 6,0 mm-es furatokat kell készíteni 
A csavarok tartozéka a fehér, RAL 9010-es színű műanyag takarósapka 
7,5 mm-es átmérővel, 40-210 mm-es hosszban 
Igény szerint barna és fekete takarósapka is rendelhető hozzá 

Amint a leírásban láthattuk, a csavar nem igényel műanyag dűbelt, tehát közvetlenül a furatba tekerjük be. Ezt követően a tok és a fal közötti részt megnedvesítjük, majd purhabbal töltjük ki. Mi a purhab kötése előtt a tokszerkezetre fel szoktuk tenni az ablakszárnyat, de van, aki megvárja a kötést, ami kb. 30 perc. Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?


Amennyiben további kérdései lennének, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben





1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Az ablakbeépítéssel kapcsolatban kérdezem, hogy a tokrögzítő csavarnak a falban elő kell fúrni: ha igen, milyen átmérőjű fúróval.
    A másik kérdésem, hogy a falba milyen hosszban kell befúrni a csavart.
    A segítséget előre is köszönöm.
    üdv.: Zsolti

    VálaszTörlés