2016. szeptember 7., szerda

SZOBAFESTŐ MUNKÁK - GLETTELÉS HÁZILAG

Lakás festése során kihagyhatatlan lépés a glettelés, időnként csak javítunk, de néha teljes falakat, mennyezetet kell átglettelnünk. Ennek a munkafolyamatnak az elsajátításában szeretnénk segítséget nyújtani a cikkünkkel. Természetesen ez tényleg szakmunka, amit a festők is hosszabb idő alatt sajátítanak el, de ez ne tartson vissza bennünket. Elsőként a munkafelület, azaz annak a területnek a védelméről, takarásáról kell gondoskodnunk, ahol dolgozni fogunk. A padló és bútorok takarásáról, védelméről itt olvashat:





SZOBAFESTŐ, MÁZOLÓ MUNKÁK - AMIÉRT A TAKARÁSSAL KELL KEZDENI



Ezt követően a fal ellenőrzése következik, minden laza, faltól elváló festékréteget, vakolatot el kell távolítanunk, ha korábban tapétázva volt és már cserélni vagy helyette festeni szeretnénk, azt is el kell távolítanunk. Korábbi festés esetén ellenőriznünk kell, hogy a festék mennyire stabil. Ha laza, kongó hangot ad, spaklival próbáljuk meg eltávolítani. Ha korábban enyves festék volt a falon, az külön figyelmet igényel, mivel nedvesség hatására oldódik, fellazul, glettelés után közvetlenül hólyagosodni fog a falunk tőle. Hogyan ismerhetjük fel az enyves festéket ? Egy öreg festő barátom egy kézenfekvő módot mutatott be, megnyálazta az egyik ujját és így megdörzsölte a festéket. Az enyves festék pár másodperc alatt oldódni kezd, ujjunk festékes lesz tőle, más festék esetén ez nem, vagy csak jóval később következik be. Ma már egyébként nem jellemző az enyves festék, de előfordulhat. Mit tegyünk enyves festék esetén? Egyik megoldás a fal nedvesítése, majd a festék  teljes lekaparása, lemosása. A másik megoldás lehet a mélyalapozás, ezt viszont viszonylag gyorsan kell felhordanunk teddy hengerrel, mert ha többször átmegyünk a hengerrel egy területen, oldhatja a festéket és száradásnál szintén hólyagosodhat, táskásodhat. Ha ez megtörténik, még mindig marad a festék lekaparása, mint második lehetőség a mélyalapozás után. Ha más festék volt a falon és azt lekaparva poros, málós a felület, szintén indokolt lehet a mélyalapozás. A mélyalapozásról és annak menetéről itt olvashat bővebben :





MIRE ÜGYELJÜNK MÉLYALAPOZÁS SORÁN? NEDVSZÍVÁS ÉS TAPADÁS OPTIMALIZÁLÁSA.



A felület előkészítése után nézzük milyen szerszámok szükséges a munkánkhoz, az alábbi képeken ezeket láthatjuk (rozsdamenteseket válasszunk - inox !):

Ha mélyalapoztunk, meg  kell várnunk a teljes száradást, majd ezt követően az anyagkeverés következik. Mindig a vödörbe öntsük először bele a kívánt víz mennyiséget, erről és ennek mennyiségéről bővebben a glettelő gipsz csomagolásán olvashatunk, majd finoman a gipszelő kanállal adagoljuk bele a gipszet. A gipszelő kanálra vegyünk fel egy nagyobb adagot, majd a víz felett jobbra-balra mozgatva, rázzuk bele a vízbe. Így a gipsz kisebb mennyiségekben hullik a vízbe, így csomómentesebben lehet elkeverni. Az is segítség, amit egyébként a legtöbb gyártó javasol is, hogy a gipsz a vízben kb 3-5 percet pihen, így a keverés előtt már felszívja magát vízzel, könnyebben elkeverhetővé válik. Többnyire a megfelelő mennyiség a gipszből, ha a vödörbe annyi gipsz kerül, amit a víz egy kis rázás után teljesen befed. Majd keverjük csomómentesre a gipszelő kanállal vagy spaklival. Arra figyeljünk, hogy a gipsz glettanyag bedolgozhatósági ideje kb 45 perc és 1 óra közt van, ezt követően elkezd csomósodni a vödörben, majd az egész megszilárdul, ezért törekedjünk arra, hogy csak annyit keverjünk be, amit fel is tudunk használni ezen időn belül. Kezdők esetén javasolt inkább kevesebb anyaggal kezdeni. A gipsz keverése mehet kézzel, de ha rendelkezésre áll fúrógép, akkor egy abba befogható keverőszárral könnyebben el tudjuk keverni csomómentesre az anyagot, lassú fordulaton, ha ez lehetséges. Az alábbi képen láthatjuk az anyagot készre keverve, a felső képen a glettvason a gipszelő kanállal felhelyezett anyag látható, az alsón egy spaklin levő anyagot.






A glettelés során a glettvasra helyezzünk fel bekevert gipszet, majd az alábbi képen bemutatott módon megdöntve a falnak nyomva alulról felfelé húzzuk fel az anyagot a falra.



A munkát az egyik sarokból indulva a másik sarok irányába kezdjük el, lentről felfelé húzva a glettet, ameddig elérjük, majd ha elértünk a másik sarokba, létráról a fent elmaradt részt is hasonló módon csináljuk meg. Néhány fontos tudni való: az első réteg glettelés nem a végleges és nem is a legszebb. Mi általában mindig 2 rétegben glettelünk. Az első réteghez a Rigips Rimano 3-6  -ot használjuk, ezzel 3-6mm vastagságban lehet dolgozni, a második réteghez Rigips Rimano 0-3  -at használjuk, ezzel már igyekszünk a legsimábban húzni a felületet. Időnként, nagyon ronda felület esetén, ahol akár rések is előfordulnak használni szoktuk a Rimano 6-30 -at, amit akár 3 cm vastagon is lehet glettelni. Egy szélesebb glettvassal, az úgynevezett "pillangóval"(hivatalos nevén: rozsdamentes fali glettelő spatulya) elegyengetjük a felületet, vízszintesen is elhúzva a gipszet, ezt a szerszámot az alábbi fotón láthatjuk :



A rétegek felvitele közt a zsákon szereplő várakozási időt, kötési időt tartsuk be. Ha repedések is vannak a falon, azokat üvegfátyollal vagy üvegszövet hálóval kell megerősíteni a későbbi repedések elkerülése, késleltetése végett, de erről bővebben egy későbbi cikkünkben olvashat majd. 

A 2 réteg teljes száradása után csiszoljuk át a felületet, de az első rétegnél is elvégezhetjük ezt a folyamatot, mert úgy kevesebbet kell glettelni a befejező rétegnél. Csiszolás után ne felejtsünk el gondosan portalanítani, különben a glettanyag lefordulhat a falról, nem tapad majd hozzá rendesen :





Amennyiben még találunk a munkánkon lyukakat, gödröket, karcokat, azokat egy kevés glettet bekeverve még javíthatjuk, majd száradás után csiszoljuk meg szintén. Néhány jó tanács még: a szerszámokat mindig alaposan tisztítsuk meg a munkafolyamatok közt, a vödröt is érdemes mindig alaposan kimosni, akár két keverés közt is, mert ha egy kötés alatt levő gipszdarab marad a vödörben, az a frissen bekevert anyag kötését is felgyorsíthatja, a glett csomóssá válhat rövid időn belül. Mindig legyen egy mosó vödör mellettünk, amiben víz van és ebben mossuk el a szerszámokat (egy ecsetet használhatunk mosóecsetnek), vagy éppen a keverő szárat itt pörgetjük át, hogy a gipsz a keverés után lemenjen róla. Mindig tiszta vízből keverjünk glettmasszát és mindig olvassuk el és tartsuk be a gyártók útmutatását az anyagok bedolgozására vonatkozóan. A teljes munkafolyamatról több videót is találtunk, ezeket alább megtekintheti :












További cikkek a témában a blogon :


SÉRÜLT FAL JAVÍTÁSA, GIPSZELÉSE, GLETTELÉSE HÁZILAG

1 megjegyzés: