2016. szeptember 5., hétfő

SÉRÜLT FAL JAVÍTÁSA, GIPSZELÉSE, GLETTELÉSE HÁZILAG

Szegek kihúzása után, bútorok szállítása során, egy nagyobb szoba átrendezésnél könnyen előfordulhat, hogy a falunk megsérül. Szakembert találni ennek javítására szinte lehetetlenséggel egyenlő, egy kis idő és pénz ráfordítással viszont mi magunk is rendbe tehetjük ezeket. Nézzük a lépéseket.




Első lépésként készítsük elő a munkaterületet, takarjuk le a padlót, ott ahol dolgozni fogunk. Amire szükségünk van, az alábbi képen láthatjuk. Takarással kapcsolatos cikkünket itt olvashatja


A glettelés megkezdése előtt az egyik teendőnk, hogy a még laza, mozgó részeket távolítsuk el a falról spaklival, majd ez után portalanítsuk a lyukakat ecsettel, vagy akár porszívóval. Majd ecsettel nedvesítsük meg, ez véglegessé teszi a portalanítást és jobban tapad a gipsz az előnedvesített felületre. Gipszből mi a Rigips Rimano-t használjuk, de más gipszfajták is megfelelnek erre a célra, amik direkt glettelésre, faljavításra valók. A vásárlás során azzal kell tisztában lenni, hogy milyen mély a sérülés, amit javítani szeretnénk, amint látjuk a Rigips ez alapján nevezte el a gipszeket, azaz, hogy milyen vastagságban, mélységben lehet egyszerre felhordani. Többnyire egyébként a falsérülések, repedések javításához a Rimano 3-6 megfelel. A mélyebb, nagyobb sérülésekhez viszont már indokolt lehet a Rimano 6-30, amit már 3 cm vastagságban lehet felhordani. Érdemes kisebb kiszerelést vennünk (5kg), hiszen az ilyen sérülések anyagszükséglete viszonylag kicsi, viszont a gipsz hosszabb ideig tartó állás után veszít a minőségéből, gyorsabban fog kötni, lejárt szavatosság után már nem javallott használni.




        Az anyag keverése során arra ügyeljünk, hogy mindig a vízhez adjuk a gipszet, tehát a víz kerül a kőműves serpenyőbe, majd ehhez adagoljuk a gipszet.






    Az bekevert gipsz sűrűségre olyan legyen, hogy a spaklira véve, azon maradjon, még kisebb rázásra sem csússzon le, folyjon le a szerszámról. Majd ezt követően a spaklival dolgozzuk bele a sérülésekbe a glettelő gipszet. 







Ügyeljünk arra, hogy amennyire lehetséges, teljesen feltöltsük a lyukakat, majd a nagyobb glettvassal húzzuk el egyenesre a felületet. Akár több irányból is, többször háthuzatjuk a glettvassal, de arra figyeljünk, hogy nagyon vastagra ne "hizlaljuk" fel, mert a lyukból egy dombot fogunk csinálni. Amikor végeztünk, hagyjuk megszáradni a gipszet (kb 24 óra multán már jól csiszolható), majd csiszoljuk meg a felületet csiszoló papírral (100 -120-as). Ha még nagyon magas a nedvesség tartalma a javított felületnek, akkor nehéz csiszolni, eltömíti a csiszoló papírt, elkenődik a gipsz, tehát érdemes a megfelelő száradásig várnunk. Ha maradt esetleg mélyedés, kisebb lyuk, a csiszolás után arra húzzunk még egy kevés anyagot, majd a száradás után csiszoljuk azt is át.







Az alábbi videó folyamatában is bemutatja a javítás menetét.




Olvasson további cikkeket is blogunkon építőipari témákban:


SZOBAFESTŐ, MÁZOLÓ MUNKÁK - AMIÉRT A TAKARÁSSAL KELL KEZDENI


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG


VAKOLÁS HÁZILAG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése