2016. november 2., szerda

ÁTHIDALÓK UTÓLAGOS BEÉPÍTÉSE - EGY MÁSIK MÓDSZER



Egy korábbi cikkünkben, már bemutattunk egy módszert (cikk) az áthidalók beépítésére, most egy másik lehetőséget veszünk nagyító alá. Ezt többnyire kisebb nyílászárók beépítése előtti munkáknál alkalmazzuk, ahol nem nagy fesztávon kell bontani az áthidaló számára. A képen szereplő ablak kb 60x60-as és egy 125cm hosszú áthidalót építünk be, illetve nem egy, hanem 3 darabot. Amint a képen látszik is, ebben az esetben a fal belső oldalán kezdtük a bontást. A bontás és vésés során ügyeltünk arra, hogy a vakolatot csak minimálisan verjük le, mivel az ha fent marad, jobban össze tartja a falazatot, kisebb eséllyel indul meg a tégla omlása, ha vakolat takarja. Korábban itt egy 2.5 cm vastag deszka volt az áthidaló, amit eltávolítottunk. A képen azt láthatjuk, amikor éppen bepróbáltuk a helyére az áthidalót. A vésés után portalanítottuk az áthidaló helyét, majd egy 120cm-es vízmértékkel kiszinteztük jobb és bal oldalon a fogadó téglákat, amire az áthidaló kerül. Ezt falazó habarccsal tettük, mégpedig úgy, hogy mind a két oldalra felhelyeztünk és elegyengettünk habarcsot, majd a vízmértékkel vízszintesre húztuk, így amikor az áthidaló bekerül a helyére, már eleve vízszintesen fog feküdni, esetleg csak minimális korrekcióra lesz szükség.



     
 Az áthidaló behelyezése előtt vékonyan habarcsot helyezünk mind a két oldalon a falra, erre fogjuk majd ültetni az áthidalót. Az áthidaló tetejére is habarcsot szoktunk teríteni, ami már részben kitölti a felette levő falazat és az áthidaló közti űrt (ezen a képen nem szerepel), később ezt még jobban kitöltjük habarcs bejuttatásával, amit kőműves kanállal végzünk. Ezt követően behelyezzük a helyére az áthidalót és egy rövidebb vízmértékkel alulról ellenőrizzük, vízszintbe állítjuk.







        Ezt követően a széleknél habarccsal kenjük be a helyére került áthidalót és a téglákat is. Majd a képen látható módon juttassuk be a falazó habarcsot az áthidaló és a felette levő tégla fal közé. Mi többször ki is ékeltük ezeket a téglákat az áthidaló felett és ezt ezt úgy tettük, hogy kb 16-os betonvasból hosszú ék alakot vágtunk flex-el, majd ezeket kalapáccsal beütöttük az áthidaló és a tégla közé. Ezt a folyamatot viszont még a habarcs kenése előtt érdemes elvégezni, majd utána lekenni, illetve kanállal további habarccsal feltölteni az üreget. Egy ekkora áthidalónál 3-4 vas éket szoktunk beütni.



     Szélesebb fal esetén, több áthidaló beépítésére is szükség lehet, ezért miután az egyik oldalon a fent leírt módon beépítettük az áthidalót, száradási idő után, a másik oldalon is hasonló módon végezzük el a bontást. Viszont itt már a fal vastagsága adja meg, hogy mennyi áthidalót kell még betennünk. Mindig a teljes falszélességben tegyünk be áthidalókat. A másik oldalról való bontásnál, ha nem túl kemény habarcsba falaztak, tehát viszonylag könnyű bontani, gyakran inkább kézzel vésünk, mert a gépek által keltett rezonancia már okozott téglaomlást, ezért ezt megelőzve többnyire ezt a módszert alkalmazzuk, persze néha elkerülhetetlen a vésőgépek használata. Majd a fent leírt módon helyezzük be a helyükre az áthidalókat, ékeljük, habarccsal tömítsük a felettük levő rést.




Mi az előnye, ha két lépésben végezzük az áthidaló beépítését, amint azt fentebb leírtuk?  Nos az első áthidaló, amit már beépítettünk, ékeltünk, fixáltunk, szépen tartja már a nyílás feletti falazatunkat, tehát a bontás soráni omlásnak viszonylag kevés esélye marad, persze extrém széles falak esetén előfordulhat, vagy már nagyon gyenge habaracs esetén, ami már kevésbé tartja a téglákat. Viszont ha ilyet tapasztalunk, óvatos, kézi bontással elkerülhetjük a problémákat.



 Amikor főfalon dolgozunk, ne felejtsük el, hogy a födémet támasszuk alá a nyílás előtt, ezzel is könnyítve a falazaton. Használhatunk 2 db peri lábat, alul egy padlót fektessünk, erre állítsuk rá a lábakat, felül pedig egy 10x10-es gerendát tegyünk fel. Az alátámasztásnál ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a munkafolyamathoz, de ne legyen túl távol a könnyítendő falfelülettől.





Az alábbi német nyelvű videó is segítséget ad a munkánk elvégzéséhez:



1 megjegyzés:

  1. Válaszfalban még elmegy a fenti módszer, de tartófalakban pth áthidalót utólagos nyíláskiváltásra használni nem ajánlott,(főleg nem így,lásd porotherm alkalmazástechnikai útmutató) arra acél IPE gerendák a megfelelőek.

    VálaszTörlés