2014. március 27., csütörtök

TÉRKŐ BURKOLAT KÉSZÍTÉSE HÁZILAG



          Leírásunkban röviden szeretnénk bemutatni a térkő burkolatok készítésének módját. Első teendőnk a burkolandó felület kitűzése a szegélyköveket is beleszámítva. A burkolat elkészítése során mi most a szegélykővel készített felületet vesszük nagyító alá, de szegély nélkül is elkészíthetjük mindezt megfelelő beton támasztással elkészítve a szélső térköveknél. A szegély használata azonban esztétikai szempontból sem elhanyagolható, persze a fő ok amiért használatát javasoljuk, mert kellő támasztást ad a térkőnek, amint azt a lenti ábrán is láthatjuk:








Mielőtt a földmunkának kezdenénk neki, fontos mérlegelnünk, hogy milyen jellegű forgalom várható a térkövezett felületen. Ugyanis más mélységű földet kell kitermelnünk gyalogos forgalom esetén, és mást kell tennünk, ha akár teherautó a téli tüzelőnket hozhatja be a térkövezett udvarunkba. Csak gyalogos és kerékpáros forgalom esetén 15-20 cm-es kavicságyra lesz szükségünk, 10 tonnás járművel járható úthoz 20-40 cm, maximum 30 tonnás járművel járható úthoz 40-50 cm tömörített kavicságyra lesz szükségünk. Ehhez még számoljuk a térkő vastagságát, a finom sóder vastagságát (5cm). Tehát, ha egy 50 tonnás teherbírású felületet szeretnénk készíteni, akkor 50cm+5cm+8cm térkő = ca. 63cm-t kell vissza számolnunk a végleges járó felülettől visszafelé. A föld kitermelése után a következő lépés az így készített földtükör dögölése lapvibrátorral (minimum 3x megjárni), majd megfelelő minőségű kavics visszatöltése, és a beterített kavics réteget folyamatos tömörítés (maximum 20 centiméterenként) mellett egyengetnünk kell. Ezzel a művelettel egy teherhordó réteget képezünk, ahol a kavicsréteg tekintetében minden esetben követelmény a vízáteresztő képesség. Ezért kerüljük az agyagos finom szemcsével többségben dúsított feltöltő anyagot, inkább kevesebb finom anyag legyen az alap rétegben. A finom szemcséktől mentes zúzottkő előnye a gyorsabb vízelvezetés. Döngöléshez használjunk benzinmotoros lapvibrátort, amit kölcsönözhetünk is kb 5-7000 ft-os napi áron - ebben az esetben számoljunk a kaució összegével, ami akár 100 000 ft is lehet. Tömörítés során 3x - 4x járjuk meg a felületet a géppel.  Amikor a visszatöltéssel elértünk a végleges szinttől visszamért kb. 28-30 cm-es szintre, a szegélykövek beépítésével kell tovább folytatnunk a munkánkat, mivel a további feltöltés támaszát is képezi a 20 cm magas és 100 cm hosszú elemből épített támaszték.Természetesen, ha csak gyalogos forgalomhoz készítünk térkövet, a szegélykövek beépítésével is kezdhetünk, mert a teherhordó réteg a szegélykő és betontámasztás mélységén belül lesz és nem kell az alá ásnunk. Így a sóder számára egy körbe szegélyezett fogadó terület áll majd a rendelkezésünkre.






       A szegély alá 8-10 cm betont helyezzünk, és jobbról - balról jól támasszuk meg, majd a betont kellően tömörítsük, mert csak így köt meg kellő szilárdságúra. A térkő felőli oldalon úgy támasszuk meg, hogy a térkő vastagsága alatt 2-3 cm-el legyen a támasztó beton teteje, hogy ne legyen akadály majd a térkő rakása során. A másik oldalról, ahova nem megy térkő ennél magasabbra is felvihetjük a jobb támasztás érdekében. Az alsó képen ennek a folyamatnak a bemutatását is láthatjuk. A szegélyköveket falazó zsinór segítségével tudjuk egyenesen falazni, C10-es földnedves betonba ágyazva ( kézi keverés 4 lapát sóder + 1 lapát cement arány). Kerüljük a híg beton használatát, mert azzal fizikailag szinte képtelenség a fenti rajzon vázolt támasztó betonozás elkészítése. A zsinórozás esetén számoljunk azzal, hogy minél nagyobb a fesztáv, annál nagyobb a belógása, ezért 10-15 méterenként szükséges lehet egy beszintezett ponttal alátámasztani, olyan módon vigyázva, hogy a síkját viszont oldal irányba ne törjük meg. A képen mi egy forgólézer segítségével szinteztük ki a felületet és adtuk meg a megfelelő lejtést, mindez 2 - 2,5 méteres vízmértékkel is megoldható, de az közel nem olyan pontos mint a lézer. 













A kész és megkötött (!) szegélyek közé tovább folytatjuk a murva feltöltését, amint az alábbi képen is láthatjuk. Ennél a feltöltésnél szükségünk lesz a vezető sávok használatára is, hogy az utolsó 5 cm vastag finom murvával ne kelljen sokat korrigálnunk, illetve, nehogy túltöltsük a durva sódert és ne maradjon helyünk a finom murva számára. Folyamatosan ellenőrizhetjük magunkat, ha a végleges szintre, azaz a térkő majdani tetejére húzunk ki zsinórokat, majd ezektől vissza tudunk mérni. A finom murvát nem kell döngölnünk, mert majd a térkővel együtt foglyuk tömöríteni. a finom murvát úgy szintezzük be, hogy a térkövet rárakva kb. 2 cm-rel feljebb legyen a szegélynél.(Az így szintezett murvára már ne menjünk rá, a térkövet ebbe kezdjük el rakni, a kívánt minta szerint) Ez azért szükséges, mert a kész felületet majd egy gumilapos lapvibrátorral bedöngöljük, és így ez még kb. 1,5 - 2 cm-t fog süllyedni, így közel egy szinten lesz a térkő a szegéllyel, illetve inkább egy kicsit feljebb.  A munka közben folyamatosan gumikalapáccsal tömörítsük és igazítsuk a térköveket, de a végleges síkot majd a döngölővel érdemes egybe dolgoznunk ( figyelem: világosabb, érzékenyebb lapok esetében ne fekete, hanem fehér gumiból készült kalapácsot használjunk, mert a fekete nyomot hagyhat). Fontos, hogy a lapok lerakása közben a fugák futását zsinórral ellenőrizzük, mert ha egy kicsit szorosabban rakjuk néhol a térkövet, máshol pedig lazábban, komoly kanyarokat tudunk belevinni a sorokba, amit a végén már nagyon nehéz korrigálni. Ha mégis javítanunk kell, mert elfelejtettünk zsinórral ellenőrizni, egy stabilabb, erősebb ásót szúrjunk be a fugák közé és oldal irányba óvatosan feszegessük meg vele a sort a zsinórig, ezzel a módszerrel még akár 4-5 sort is tudunk egyszerre javítani az egyenes irányába. Amikor feszítünk mindig azon az oldalon álljunk, ahol még jó a fugák futása, így azokat leterheljük a súlyunkkal, és a másik oldal fog inkább mozdulni a kívánt irányba. 




Először az egész lapokkal rakjuk tele a felületünket, folyamatosan a kész felületről dolgozva előre. Majd a felület elkészülte után a vágásokat végezhetjük el, ehhez használhatunk roppantót, de a szebb vágás eléréséhez mi nagy flexet használtunk, illetve vizes vágót, aminek nagy előnye a pormentes vágás. Mintákhoz és színkombinációkhoz érdemes körbe néznünk tüzépeken, illetve a gyártók prospektusai is nagy segítséget jelenthetnek. Az itt bemutatott képeken egy bemutató kertet készítettünk különböző típusú térkövek összeépítésével, szegélykövekkel elválasztva.











          

         A munka utolsó fázisa a fugázás, fuga homok használatával. Mi nagyobb áruházakban kész homokot szoktunk vásárolni, ami egyenletes minőségű, csíramentesített száraz homokot tartalmaz ( figyelem: nedves homokkal nem tudunk fugázni! ). Ezt söprűvel söpörjük be a fugákba, majd a homokot letakarítva tömörítjük, újra és újra ismételjük, mivel a homok is tömörödik, tegyük ezt a teljesen tömör, telített fugákig. A tömörítést a benzinmotoros lapvibrátorral végezzük, amire a lapok megóvása érdekében egy vastag gumilapot csavaroztunk ( legtöbb kölcsönző ad hozzá). Ezzel 3x - 4x megjárjuk a kész felületet, majd a fugákat újra nézzük át és szükség esetén homokot söpörjünk bele még. Az elkészült felületről takarítsuk le a homokot tisztára söpörve. Sok sikert a munkához!

Az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BONTOTT TÉGLÁBÓL FALAT - FALAZÁSI ALAPISMERETEK


KANDALLÓ ÉPÍTÉSE - KÉSZ KANDALLÓBETÉT BEÉPÍTÉSÉVEL - BONTOTT TÉGLÁVAL FALAZVA



1 megjegyzés: