2014. január 16., csütörtök

FALAZOTT ZUHANYKABIN KÉSZÍTÉSE


   
Zuhanykabin tekintetében bőséges választék található az üzletekben, de ha egy teljesen egyedi darabot szeretnénk, érdemes átgondolni a házilag vagy szakember által készített zuhanyfülke építését. De nem csak az esztétikum, illetve egyedi kivitel, ami mellette szólhat, az itt bemutatásra kerülő példa az épület jellege miatt került előtérbe. A helység falazata vályogból, néhol téglából készült és sajnos a több éve felvitt vakolat a rögzítések és drótozott alap ellenére is elvált. A ragasztott burkolat kongott, néhol nyomásra mozgott, így ennek vízzárása és funkcionalitása erősen megkérdőjelezhetővé vált. Tapasztalatunk szerint a vályogfal legmegbízhatóbb stabilizálása egy előfalazással érhető el. Jelen esetben 5cm vastag YTONG falazóelemet használtunk. Az előfalazást lényegében a zuhanykabin és a mosdó környékén végeztünk el, ahol a víz jelentős károkat tudott okozni az előzőekben. A válaszfalakat 10cm vastag YTONG téglából falaztunk. A falazás menete során ragasztó csomókkal támasztottuk meg a téglákat a vályog felől, ami a kötés után hosszabb távon is távtartóként és merevítőként szolgál. Ügyeljünk a "félkötésre" a stabilabb falazat elérése érdekében. Falazáshoz flexibilis csemperagasztót használtunk, ami a nagyobb stabilitást hívatott előmozdítani. Most nézzük lépésenként a munka folyamatát:




1. bontás:

Első lépésként a régi csempét és járólapot véstük le, illetve ebben a példában a járólappal együtt a betont is fel kellett törni, mivel szükségessé vált a szennyvíz csövek átalakítása is. A zuhanykabin helyén eddig egy 120 cm-es kisebb kád volt, ennek a helyére egy padlóösszefolyót kellett kialakítani, ami az új kabin működéséhez szükséges. Ezzel a nagyobb bontással viszont lehetővé vált, hogy a zuhanykabin alja a padlószinttel azonos legyen, persze akinek szimpatikusabb egy magasabban kialakított zuhanytálca, az is megépíthető. 

2. gépészeti átalakítások

Egy ilyen nagy volumenű átalakításnál érdemes a teljes vízhálózatot is felújítan,i ha nem szeretnénk, hogy az új csempét és járólapot pár éven belül bontani kelljen egy esetleges csőtörés miatt. Most keríthetünk alkalmat arra, hogy a jelenleg falon kívül futó csöveket behelyeztessük a falba, ezzel is esztétikusabbá és takaríthatóbbá tesszük fürdőszobánkat. Esetünkben a fűtés csövek a régi kád előtt mentek, ezeket is védőcsőben a falba tettük be, ügyelve arra, hogy ezen a szakaszon kötés, toldás ne legyen, mert ott gyakrabban fordulhatnak elő problémák. 

3. aljzat visszabetonozása, vakolatjavítások

Ezzel a lépéssel készítjük elő a burkolatoknak a felületet, tehát nagyon fontos, hogy kellő alapossággal végezzük, hiszen szép burkolatot, csak így tudunk készíteni. Figyeljünk a víz és hő- szigetelések épségére is, ahol szükséges javítsunk. Javasolt a beton vasalása egy hegesztett acél hálóval a nagyobb stabilitás és a későbbi repedések elkerülése végett. Amennyiben szeretnénk padlófűtést, most megtehetjük, amennyiben a meglévő rendszerünk ezt elbírja, ezzel jelentősen növeljük a komfort érzetet, a zuhanykabin aljában ez különösen kellemes élményt nyújthat egy téli fagyos estén a meleg burkolatra lépni. Ha a vályogra közvetlenül vakolunk, akkor feltétlenül érdemes az aljzatot jól előkészíteni, vakolatot erősíteni, szeggel, dróttal, hálóval.



4. falazási munkák

A kész és megkötött aljzatra falazzuk az YTONG elemekből épített zuhanykabint. Itt is alkalmazhatunk acél tüskéket a vályogba ütve, majd az YTONG falba falazva, ami növelni fogja a vékonyabb fal esetén is a stabilitást. Azért is preferáljuk inkább az YTONG falazatot, mert igény esetén csiszolással akár íves felületet is ki tudunk alakítani, ami mozaikkal szépen burkolható. Flexibilis csempe ragasztót használunk falazó anyagnak. A szerelvények helyét is könnyegén kialakíthatjuk a falazó elem kedvező tulajdonságainak köszönhetően. Akár polcokat is falazhatunk, amint azt a képen láthatjuk. A polcokat YTONG-ból kialakítjuk, majd ragasztóval rögzítjük. Ahhoz, hogy a kötésig a helyén maradjon, hosszabb facsavarral szoktuk rögzíteni, amit a szilárdulás után eltávolítunk.












5. szigetelés

    Fontos lépés, ügyeljünk a precíz kivitelezésre, ezzel sok bosszúságtól óvjuk magunkat. A megkötött falazatot YTONG csiszolóval simára csiszoljuk, majd portalanítjuk. Ezt követően a felületet flexibilis ragasztóval átgletteljük, ezzel szilárd alapot képezünk a felhordásra kerülő úgynevezett folyékony fóliának. A fólia felkenése előtt alapozót használjunk, a gyártó utasítását gondosan betartva. A fóliához vásároljuk meg a sarok erősítő szalagokat is, aminek beépítése további biztonságot ad nekünk. A gondosan felhordott anyag teljes vízzárást biztosít a csempe és járólap alatt is. Ne felejtsük el, hogy erre a rétegre csak flexibilis anyaggal dolgozhatunk!



 


6. burkolás és befejező munkák


   



Esztétikai szempontból a leglényegesebb lépés. Fontos tudni, hogy ez a munkafolyamat talán a legtöbb időt igénylő tevékenység. Rengeteg vágásra, darabolásra számítsunk, használjunk műanyag élvédőket, sarok elemeket. A legtöbb szakember nem négyzetméterben számolja az ilyen burkolásokat, hanem a szükséges idő ad irányt az árképzéshez. Ha nincs gyakorlatunk a burkolásban és tényleg szépet szeretnénk, érdemes szakembert felkérni a munka elvégzésére. A polcokat is burkoljuk, majd az egész felületet flexibilis fugázó anyaggal fugázzuk ki. A fuga száradása után a negatív sarkokban használjunk fugával azonos színű szilikont, ami jobban viseli a kisebb dilatációkat. Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?
















Amennyiben további kérdése lenne, írja meg e-mailben!  Köszönjük !



2 megjegyzés: