2014. január 16., csütörtök

HOGYAN KEZDJÜNK EL BURKOLNI EGY KISEBB HELYSÉGET ? BURKOLÁS HÁZILAG


Adott egy helység, a burkolat, az eszközök - akkor hogyan tovább?



Az alábbi képünkön jól látható egy kisebb helység burkolásának lehetséges iránya. A burkolás irányát számunkra a helység mérete és a nyílászáró elhelyezkedése határozta meg. Első lépésként a helységet lemértük és és a lapok elhelyezkedését gondoltuk át. Milyen módszerrel tehetjük ezt meg? A legegyszerűbb az, ha a faltól végig "lépegetünk" a lappal olyan módon, hogy lefektetjük a fal mellé az ábrán látható "1. lap"-al azonos módon, majd a bal sarkánál egy ceruzával jelölünk a betonon a fugakereszt méretét hozzáadva ( +3-4 mm). A következő lapot úgy rajzoljuk ki, hogy a ceruza jeltől balra tovább fektetjük a méréshez használt járólapot, majd így jelölgetve lépegetünk tovább. Az utolsó lap mutatja, hogy kb. milyen méretű lappal érkezünk a helység végére. Ha túl kicsi az utolsó járólap, az első lapból levágva egy mondjuk 5 cm-es szeletet, növelhetjük az utolsó lap méretét 5 cm-el. A másik módszer, ha a helységet lemérjük, majd jelöljük a közepét, a fenti módszert követve, jobbra-balra "lépegetve" kirajzolhatjuk a burkolat képét. Korrigálni ennél a módszernél például úgy lehet, hogy a középpontból jobbra-balra egész lappal indulunk, vagy a középpontra helyezzük a lap közepét, így közel fél lappal lehet növelni, vagy csökkenteni a falaknál a lapméretet.


   

   
    Nézzünk néhány fényképet a fent említett módszerekről. Mintánk egy Ausztriában készített burkolás, egy önterülő esztrichel előkészített aljzatbetonra kellett burkolnunk, szinte tökéletes volt a felület. A helység 155 cm széles volt és kb. 4 méter hosszú. a képek röviden bemutatják a burkolás menetét.: 














    
       Fontos kihangsúlyozni a burkolás során a vízmérték folyamatos használatát, amint azt a képeken is láthatjuk. A fugakeresztek biztosítják az egyenletes fugaképet és könnyítik a munkánkat. A ragasztó terítéséhez használjunk fogazott glettvasat, így elkerülhetjük, hogy néhol üresen kongjon a járólap a ragasztó hiánya miatt.Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése