2014. január 16., csütörtök

BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE - TERMÉSZETES KÖVEK


     
 Esztétikus és egyben divatos felület képezhető természetes kövek felhasználásával. Kül- és beltérben egyaránt jellemző használatuk, oldalfal és járófelület is készíthető alkalmazásukkal. Amennyiben természetes köveket szeretnénk felhasználni burkolatok készítésére, akár házilag is, több fontos szemponttal tisztában kell lennünk, nézzük részletesen ezeket az alapelveket.
       Első lépésként ismernünk kell a felhasználásra szánt kő nedvszívó képességét, ami nagyban meghatározza a felhasználási területet, azaz egy magasabb nedvszívó képességgel rendelkező anyagot csak megfelelő impregnálással használjunk kültérben. Beltérben ez a szempont elhanyagolható, mivel a fagyveszély nem jellemző az otthonokban. 
      Ugyanígy meg kell vizsgálnunk a kopásállóságot is, az oldalfalra nyugodtan ragaszthatunk "puhább" köveket is, viszont járófelület kialakításánál feltétlenül csak magasan kopásálló, nagy szilárdságú anyagot használjunk. Másik szempontként megemlíthetjük a lapok cementtel kapcsolatos érzékenységét, mivel ha nem megfelelő ragasztó anyagot használunk, a kő elszíneződhet. A fugázó anyagnál is fontos szempont a kő érzékenysége, mert ha itt nem vagyunk előrelátók, az ahhoz vezethet, hogy a kő felületén, maradandó foltosodás alakulhat ki. Ezért kérjük ki az eladó véleményét, illetve ha bizonytalanok vagyunk végezzünk próbaragasztást és fugázást egy kisebb kővel. 



   
A ragasztó anyag kiválasztásánál ezért szempont lehet a ragasztó színe, például használhatunk fehér ragasztót, amely kevésbé hagy nyomot, vagy üt át egy világosabb felületen. A ragasztó kiválasztásánál az is szempont lehet, hogy természetes kövek esetén, nagyobb vastagságban kerülhet az egyenetlen lap mögé, így a vékony ágyas ragasztókat mellőzzük, mivel akár több centiméteres vastagság is előfordulhat.




Hogyan végezzük a kivitelezést ?

Első lépésként mindig a burkolandó felületet vizsgáljuk meg alaposan. Távolítsuk el a fellazult rétegeket, hiszen a ragasztás csak teherbíró felületre ajánlatos. Ahol szükséges, javítsuk ki a nagyobb hibákat, mélyedéseket, majd a teljes felületet portalanítsuk. 

    Alapozás biztosítja a tökéletes tapadást, ezért elmaradhatatlan részét képezi a felület előkészítésének. A Terranova Weber termékek közül erre tökéletesen alkalmas a weber.col primer alapozó, vagy a weber.col bondprimer tapadóhid. Tapasztalatunk szerint ezek a termékek váltak be a legjobban a biztos alap elkészítésére. Amennyiben burkolást tervezünk, végezzünk számításokat, hogy az alap elbírja-e a kész burkolat súlyát. 

Fontos szempont a felület átvizsgálása egyenletesség tekintetében. A 15-20 mm-nél mélyebb gödröket inkább egyengessük ki erősebb javító habarccsal, ami kisebb költséget jelent, mint mondjuk egy közel 4000 forintos ragasztót használni fel erre a célra. Ragasztáshoz javasoljuk a Deitermann KMT terméskő ragasztót, ami megfelelő szilárdságot biztosít a végleges burkolatnak. Amit tudni kell erről a ragasztóról, hogy tixotróp tulajdonságú (nyugalmi helyzetben, rövid idő alatt megsűrűsödik, viszonylagosan szilárdul), ezért a függőleges burkolás esetén is biztosítja a csúszásmentességet. Nagy méretű kövek esetén azonban javasolt inkább a burkolás alulról kezdése, fugakeresztek, távtartók használata a csúszás megakadályozására. Mi minden esetben a kétoldali ragasztást alkalmazzuk a biztosabb hatás elérése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a burkolandó felületet fogazott glettvassal "behúzzuk", majd a gondosan portalanított követ is megkenjük ragasztóval. Amikor az esztétikai szempontokat vizsgáljuk, egy fontos támpontot veszünk figyelembe, hogy akár függőlegesen, akár vízszintesen, amennyire lehet kerüljük, hogy fuga, fugára, vagy fuga, fuga mellé essen. Érthetőbben talán úgy is mondhatnánk, hogy igyekezzünk fél kötést alkalmazni, mint a tégla fal esetén, már amennyire ezt lehetséges alkalmazni különböző méretű kövek példáján. Minden esetre abban több szakember is egyet ért, hogy nem szép a hosszan egymás fölött, vagy mellett futó fuga. Javasoljuk, hogy amennyiben ez az első kőragasztása, szárazon a földön rakja ki először, majd ha az tetszik, úgy ragassza fel a falra.




     Fugázás csak a ragasztó kötése után kezdhető meg, ami megfelelő hőmérséklet esetén kb. 24 óra. Első lépésként távolítsuk el a távtartókat, fugakereszteket, majd tisztítsuk ki a fugákat. Cégünk a weber.color perfect fugázót részesíti előnyben a terméskövek, természetes kövek esetén. Ezt a fuga anyagot 2 cm-es vastagságig bátran használhatjuk. Bedolgozásra többnyire fugázó pisztolyt, vagy fugázó kést használjunk inkább, ügyelve arra, hogy a kő felületére a lehető legkevesebb fugázó jusson, ezzel sok felesleges munkától kíméljük meg magunkat, főleg durva felületű kövek esetén. A teljes száradás után érdemes a felületet impregnálni, amivel hosszú ideig elősegítjük állagának megőrzését. Sok sikert kívánunk a munkához, esetleges kérdéseit, észrevételeit, kérjük küldje el számunkra.
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése