2016. április 28., csütörtök

ÁTHIDALÓK UTÓLAGOS BEÉPÍTÉSE VÁLASZFALBA, ÁTJÁRÓK BONTÁSA MEGLÉVŐ VÁLASZFALBA.

     Időnként szükségessé válhat falak bontása, terek egybenyitása, vagy már meglévő átjárók bővítése. Amennyiben egy meglevő válaszfalban szeretnénk egy nyílást nyitni, szükséges, hogy áthidalót építsünk be, mivel többnyire a felül maradt szerkezetek nem önhordók. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy a falszerkezet ne omoljon le, mielőtt az áthidaló beépítésre kerülne. Nézzünk egy módszert erre!
      A felső képen a tervet láthatjuk, a piros jelzi az új nyílás helyét. Fontos kiemelni, hogy nem teherhordó falazatról beszélünk, hanem egy válaszfalról, legyen az kisméretű téglából, vagy válaszfal téglából. A teherhordó falak bontása esetén feltétlen kérjük ki statikus véleményét és egyeztessünk az építési hatóságokkal is, mivel könnyen előfordul, hogy tervkötelesek a munkáink. Az alsó kép mutatja a kivitelezés folyamatát. Első lépésként a meglévő burkolatokat, padlót védjük takarással. Majd mérjük ki pontosan a kialakítandó nyílást, az áthidaló helyét és a tartó 10x10-es gerendák helyét is. Ezt követően a 10x10-es gerendák helyét véssük ki, majd a padlóra fektetjük a padló deszkát, amire a Peri lábakat fogjuk állítani. A lábak távolságát a faltól úgy kell kialakítani, hogy a munkánkhoz mozgásterünk maradjon, viszont nem szabad túl nagy fesztávra tenni, mert gyengül a tartóképessége, esetleges omlás esetén a 10x10-es gerendák eltörhetnek, ha az alátámasztások túl távol vannak. Majd helyezzük be a 10x10-es gerendákat és támasszuk alá a Peri lábakkal, szegekkel fixáljuk alul és felül is és feszítsük meg őket jól, hogy át tudják majd venni a terhelést. 

A megfelelő alátámasztás kialakítása után hozzáláthatunk a munkánkhoz, ha ajtó volt a meglévő nyílásban, távolítsuk el, bontsuk ki. Mérjük ki az új falvég helyét, rajzoljuk ki a függőlegest és ha lehetséges nagy flex-el, gyémánt koronggal, ami alkalmas tégla vágásra, vágjuk meg mindkét oldalon, hogy minél kisebb véséssel ki lehessen alakítani. Alakítsuk ki az áthidaló helyét is, ügyelve arra, hogy a megfelelő hosszban felüljön majd a falazatra (15-20 cm). Helyezzük be az áthidalót a helyére. A fenti terv alapján az egyik felén a levegőben áll az áthidalónk, itt Peri lábbal a kellő magasságra emelhetjük és fixálhatjuk. Oldal irányba is támasszuk meg a Peri lábat kidőlés, kifordulás ellen. Falazzunk alá a levegőben álló résznek és így fixáljuk az áthidalót, majd ékeljük ki a felette levő téglákhoz, hogy szilárdan támasszon. Mi fém ékeket vágtunk, majd ezeket ütöttük be a tégla és az áthidaló közé. Ha esetleg valahol a kelleténél több tégla jött le, azt az áthidalóra falazva falazzuk fel, felül pedig ékeljük. Most már teljesen elbonthatjuk az alatta levő falat a padlóig. Ezt követheti majd a vakolatok helyreállítása, élvédők elhelyezése a vakolatba, glettelés, festés. Az alábbi videó is ezt a folyamatot mutatja be, érdemes megnézni a munkánk megkezdése előtt.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése