2016. április 28., csütörtök

HOGYAN BURKOLJUNK MEGLÉVŐ BURKOLATRA? CSEMPÉRE - CSEMPÉT ?

       A felújítási munkák során előfordulhat, hogy egy meglévő stabil burkolatot nem szeretnénk felvésni, hanem az új burkolattal ráfedni, csempére - csempét, vagy járólapra  - járólapot. Több előnye is van ennek, például a régi burkolat felvésése, a régi ragasztó eltávolítása, nem kis időt emészthet fel, amit ezzel megspórolhatunk.

  Amennyiben ezt tervezzük, érdemes első lépésben ellenőriznünk azt, hogy a meglévő járólapra kerülő új járólap + ragasztó okozta 1-2cm-es magasság növekedés nem ütközik-e akadályokba? Előfordulhat, hogy ha az ajtó az új burkolatra nyílik, ütközni fog vele, ebből kifolyólag vágnunk kell majd belőle. A csövek és csapok kiállásai is megrövidülnek a plusz burkolattal. Amennyiben a meglévő küszöb fölé megyünk az új burkolattal, szükség lehet új küszöbre is. El kell döntenünk azt is, hogy a járólapra rögzített vagy szerelt fajanszokkal, bútorokkal mi legyen. Vegyünk például egy wc-t, ahol a kérdés az lesz, hogy felvesszük a burkolatról és aláburkolunk, vagy körbeburkoljuk? Esztétikusabb kivitel ha felkerül az új burkolatra, viszont ebben az esetben a szerelvényeket is át kell néznünk, hogy az aljzat magasságának növekedése, nem jelent-e problémát.

         A következő lépés a régi burkolat felmérése ellenőrzése, mivel ennek is meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Csak szilárd, megfelelően ágyazott (ragasztott) burkolatra lehet burkolni. A régi járólapot, csempét kopogtassuk át, hogy megfelelően szilárd és kopogástól (üres kongó hang) mentes. Amennyiben néhol jelentkeznek problémák, abban az esetben ott törjük fel, véssük le, és flexibilis csemperagasztóval töltsük ki a helyét. Fontos! Amennyiben jelentős felületen tapasztalunk problémákat a régi burkolatnál (repedezett, kongó, fugák kihullanak), érdemesebb megfontolni a régi burkolat teljes eltávolítását, nem reszkírozva annak a lehetőségét, hogy a még stabilnak látszó lapok, később leválva az új burkolatot is tönkre tehetik. Alapelvünk inkább ez legyen: "bizonytalanra nem megyünk!"Ezt követően a felületet tisztítsuk meg a portól és szennyeződésektől. A biztos tapadás érdekében alapos előkészítést igényel: a régi csempét tisztítani és zsírtalanítani kell. Az esetleges mosogatószer-maradékot ecetes vízzel, vagy kereskedelemben kapható savas tisztítószerrel távolíthatja el a leghatékonyabban.Tartsuk be a gyártók által előírt száradási időket a ragasztóval javított felületeknél.

Következik a száraz és tiszta felület mélyalapozása a megfelelő mélyalapozóval. Erre speciális alapozóra van szükségünk, ami direkt a csempére-csempe burkoláshoz való. Ez az alapozó tapadóhidat képez a meglévő és új burkolat közt. Festő hengerrel hordjuk fel a felületre, ügyelve, hogy mindenhol fedjünk vele. Itt is vegyük figyelembe a csomagoláson szereplő száradási időt! A nagyobb gyártók palettáján jó minőségű alapozókat találhatunk, néhány ezek közül: Murexin D4 tapadóhídWeber.col bondprimer tapadóhíd. Mapei tapadóhíd. Felhasználás előtt mindig gondosan olvassuk el a használati útmutatókat a terméken!       Bizonyos esetekben, amikor a felület nagyon egyenletlen, szükség lehet aljzatkiegyenlítésre is. Ennek eldöntéséhez, használjunk egy hosszú vízmértéket, ami megmutatja az eltéréseket az egyenestől és a vízszinttől.Következő lépés a csempe, járólap ragasztása az előkészített felületre. Itt a sarkalatos pont számunkra a ragasztó kiválasztása. Csak külön erre a célra alkalmas flexibilis ragasztót használjunk, például: weber.col promax S1 csemperagasztó, de több gyártó palettáján is szerepel ilyen minőségű ragasztó. 


Végezetül fugázzuk ki a felületet. Az alábbi cikkekben kaphat részletes leírásokat még a csempézés és járólapozás témában, kérjük, kattintson a szövegre:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


HOGYAN KEZDJÜNK EL BURKOLNI EGY KISEBB HELYSÉGET ? BURKOLÁS HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése