2018. február 5., hétfő

SZÜKSÉGTELENNÉ VÁLT AJTÓ NYÍLÁS BEFALAZÁSA ÉS VAKOLÁSA.

    Lakások, házak, belső átalakítása során előfordulhat, hogy egy szükségtelenné vált ajtót szeretnénk kibontani, majd az ajtó nyílást vissza falazni. Ebben a cikkben röviden ennek a munkafolyamatnak egy lehetséges verzióját szeretnénk bemutatni. A falnyílást ebben az esetben YTONG-al fogjuk visszafalazni. Amiért ezt az anyagot választjuk: könnyebb megmunkálhatóság, méretpontos téglák többféle vastagságban, méretéből adódóan gyorsabb haladást biztosít. Nézzük a munkafolyamatokat :Az első lépések között érdemes megemlíteni a takarást és felület védelmet, mivel ez a folyamat is porral, és nedves anyagokkal történik. Az alábbi linken található cikk erről ad bővebb felvilágosítást:

SZOBAFESTŐ, MÁZOLÓ MUNKÁK - AMIÉRT A TAKARÁSSAL KELL KEZDENI
A bontás során törekedjünk arra, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk a falazatban a könnyebb javíthatóság miatt. Az ajtótok bontása során a tok oldalankénti félbevágása könnyítheti a kibontást. Az ajtó kibontása után portalanítsuk a munkaterületet és beépítésre szánt falakat, aljzatot. Az új fal alá minden esetben helyezzünk be nedvesség elleni szigetelést, hogy megakadályozzuk az esetlegesen alulról jövő nedvesség útját a fal irányába.    Készítsük elő az ytong téglákat a falazáshoz. Kétféle lehetőséget is megemlíthetünk a falazásnál, az első, hogy szárazon bevágjuk a téglákat méretre és felfalazzuk ragasztó nélkül, majd ha ez megvan, visszaszedjük a téglákat, a munkaterület mellé előkészítve, úgy, hogy a felső téglasort lerakva egymásra helyezzük a téglákat a befalazás sorrendje szerint. Így az alsó tégla kerül majd felülre. Vagy a másik lehetőség, hogy méretre vágás után már egyből ragasztóba ágyazva falazzuk fel lépésről-lépésre. 
   Az első sor alá használjunk falazó habarcsot, amivel egy vastagabb réteget tudunk képezni, mivel ezt a sort kell teljesen vízszintbe állítanunk. A falazáshoz viszont vékony ágyazó habarcsot, úgynevezett "ytong ragasztót" használjunk. Mivel az ytong ragasztóval csak pár milliméter vastagságban dolgozhatunk, ezért az első sornál felmerülhető esetleges szintezést, vízszintbe állítást, nehezebben tudjuk kivitelezni egy vékony ragasztó réteggel, ezért is javasolt a falazó habarcs használata az első sornál. Természetesen a szintezést és a vízszintes sikokat a munka folyamán többször, soronként ellenőrizzük, ha szükséges korrigáljunk.


   A falazás megkezdése előtt egy fontos lépés a felületek előnedvesítése. Kettős szerepe is van ennek a folyamatnak, leköti a még a falon maradt finom port, ezáltal jobb tapadást biztosít, a másik pedig, hogy megfelelő nedvességet biztosít a ragasztó kötéséhez. A száraz felületre történő ragasztás során gyorsan távozik a nedvesség a ragasztóból, így az elveheti a szükséges folyadékot a kötés feltételéhez. Ennek következménye lehet a nem megfelelő tapadás, a ragasztó porlása. Folyamatosan tegyük ezt, minden tégla beépítse előtt. Tehetjük ezt ecsettel fröcskölve, vagy a képen látható permetező is alkalmas erre.

   A téglák bevágása során az ytonggal valójában hulladék nélkül, vagy minimális hulladékkal tudunk dolgozni, mivel a méretre levágott darab maradéka a következő sor kezdő eleme lesz, majd ismét ehhez vágjuk a következő darabot méretre. A nútféderes ytong még stabilabb kötést biztosít, viszont a legelső darabnál érdemes egyenesre vágni azt az oldalt, ami a falhoz csatlakozik, a jobb és nagyobb felületen történő tapadás miatt. Szintezéshez használjunk gumi kalapácsot, ha ez nincs, amint a videóban láthatjuk egy fa darabot is használhatunk úgy, hogy a tégla helyett azt ütjük, így elkerülhetjük a tégla sérülését.Ragasztásnál kanállal, vagy fogas glettvassal egyengessük el a ragasztó réteget, viszont az oldalfalaknál érdemes mindig a bontott tégla falat is és az ytongot is megkenni ragasztóval a biztosabb ragasztás miatt, de a fogadó tégla oldalánál is alkalmazhatjuk ezt a módszert.

   A legfelső sor bevágása során maximum fél centimétert hagyjunk el az áthidalótól. A legfelső sor behelyezése előtt a nedvesítés után, körbe kenjük a felületet ragasztóval a téglák behelyezése előtt, majd a téglákat is körbe kenjük be a behelyezés előtt. 

   A falazás során figyeljünk arra, hogy a kitüremkedett ragasztót folyamatosan távolítsuk el a tégláról, mert rászáradva a falra a vakolás során megnehezíti a munkánkat. A kész fallal várjunk a teljes kötési időt betartva (általában 24 óra, lásd a zsákon), majd ezt követően kezdődhet a vakolás.

   A vakolás megkezdése előtt a falat ismét nedvesíteni kell. Ytong falazat esetén mi a vakoláshoz a Baumit gipszes vakolatot részesítjük előnyben, könnyű vele dolgozni, szép felületet lehet vele képezni, de természetesen más vakolatok is alkalmasak erre a feladatra. Arra érdemes ügyelni, hogy mész-cement vakolatok használata során indokolt lehet a mélyalapozása az ytongnak az erős nedvszívó tulajdonsága miatt. Mindig gondosan olvassuk el és tartsuk be a gyártók felhasználási útmutatóját, amit a zsákokon találhatunk. A mélyalapozásról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat, ha a linkre kattint:

MIRE ÜGYELJÜNK MÉLYALAPOZÁS SORÁN? NEDVSZÍVÁS ÉS TAPADÁS OPTIMALIZÁLÁSA.   A vakolást lentről felfelé kezdjük el, glettvassal felhordva, vagy kőműves kanállal, serpenyővel felcsapva, majd glettvassal és alu léccel egyengessük el, lentről felfelé húzva azt. Jelen esetben a két oldalsó fal adja a síkot az alu léc számára, ehhez tartva tudjuk a habarcsot felfelé húzni, egyengetni. A felhúzás során látni fogjuk, hogy hol vittünk fel kevesebb anyagot, mivel ott "gödör" marad. Erre kenjünk még felvakoló anyagot, majd újra húzzuk egyenesre a léccel.

 A vakolás menetéről az alábbi linken olvashat többet, ha a szövegre kattint:

VAKOLÁS HÁZILAGAz alábbi videóban a teljes munkafolyamatot is végignézheti:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése