2016. november 30., szerda

FOLYÉKONY FÓLIA HASZNÁLATA FÜRDŐSZOBÁKBAN

     Még ma sem mindenhol használják az építkezések során, pedig több érv is szól a használata mellett. Vizes helységek, mint például a fürdőszoba burkolása előtti használata a folyékony fóliának segít megelőzni azt a problémát, amit egy csőtörés, vízszivárgás okozhat (a csempe alatt, de már a falon kívüli esetek) , azaz a nedvességet ebben az esetben a burkolat alatt, de a helység falain belül tartja, így a környező helységek aljzata és falai nem kapnak a nedvességből. Emeleti fürdő esetén az alsó helység mennyezete is védve lesz, ezzel jelentősen csökkenti a víz okozta károkat. A kérdés az, hogy hogyan fogjuk észre venni a csőtörést, ha alulról mindent lezártunk? Vajon nem okozunk ezzel még nagyobb bajt? Hiszen így bezárjuk a nedvességet... Nos a nedvesség minden esetben utat talál magának, ha nem tud a falakba és az aljzatba szivárogni, a fugákon keresztül fog megjelenni. Először talán csak azt vesszük észre, hogy a fugáink bizonyos helyen folyamatosan sötétek, mint felmosás után, amikor nedvesek, de jelen esetben nem száradnak ki, sőt terjednek tovább. Idővel megjelenik a víz is, utat törve magának esetleg egy sarokban. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy a burkolat alatt víz dolgozik.



A folyékony fólia egy elasztikus, repedésáthidaló anyag, amely rendkívül rugalmas. Most nézzük röviden, hogyan készíthetjük el a folyékony fólia szigetelést akár házilag is. Van néhány általános szabály amit figyelembe kell vennünk. Az aljzatnak, ahova fel szeretnénk vinni az anyagot, minden esetben szilárdnak, száraznak, pormentesnek és mozgás és zsugorodás mentesnek kell lennie. A felületnek mentesnek kell lennie zsírtól, olajtól is, ami megakadályozza az anyag tapadását. Bárhol laza  felületet találunk, azt javítanunk kell, pl.: kirepedezett, málladozó vakolat. A legtöbb anyagnál javasolt a rendszerhez kapható mélyalapozó használata a folyékony fólia felhordása előtt. Általában +5 és +25 celsius közt javasolt a felhasználás. Mi például YTONG falazat esetén csemperagasztóval átgletteljük a felületet, majd erre hordjuk fel a folyékony fóliát. 

Munkafolyamat: fontos kihangsúlyozni, hogy a fő irányelveket mindig a gyártó a felhasználási útmutatóban adja meg és ennek betartása a siker kulcsa! Azonban vannak főbb lépések, amik többnyire megegyeznek. Mi Ausztriában mindig minimum 2 rétegben hordjuk fel a fóliát. Első lépénél 2 lehetőség van, vagy a teljes felületet egy rétegben átkenjük, majd ezt követően a sarokerősítő szalagokat ragasszuk be, vagy a sarok erősítőkkel kezdünk és utána kenjük át a falat. A tömítő szalagokat mindig fentről lefelé haladva dolgozzuk be.










Mi a sarkoknál, ahol az alsó és a felső élek összefutnak egy speciális sarokba kialakított tömítő szalagból készült sarokelemet használunk. 






A falból kiálló elemeknél, mint például víz kiállások, összefolyók egy "dichtmanschette"-t használunk, amit magyarul tömítő mandzsettának fordíthatnánk. ez valójában egy előre elkészített folt, amit felragasztunk. Természetesen a tömítő szalagból mi magunk is készíthetünk ilyen foltokat, ollóval kivágva azt.








Mindig kenjük meg a falat vagy padlót először, majd erre helyezzük fel a szalagot. Ezt követően a szalagra is kenjünk az anyagból. Tartsuk be a gyártó által megadott száradási időket a rétegek közt. A felhordás történhet glettvassal vagy festő hengerrel. Fontos, hogy a szerszámokat közvetlenül a munka után alaposan mossuk el, mert később már erre nem sok esélyünk lesz, mivel az anyag rövid idő alatt megköt. A csempe magasságig érdemes a szigetelést felhordani, ami kötés után burkolható lesz majd. Mi minden esetben erre az anyagra flexibilis ragasztót használtunk. Ez azért is indokolt, mert a folyékony fólia a megkötés után is gumis jellegű felületet ad.



Az alábbi cikkek kapcsolódnak a témához:

MIRE ÜGYELJÜNK MÉLYALAPOZÁS SORÁN? NEDVSZÍVÁS ÉS TAPADÁS OPTIMALIZÁLÁSA.










Az alábbi német nyelvű videók érthetően bemutatják a munka folyamatot több gyártó módszerét követve :














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése