A fugákat kitöltjük a lent látható fugázó pisztollyal. Fugázó anyagként a téglához zsákos vakoló anyagot használtunk. A zsákos anyag minőségének köszönhetően könnyen bedolgozható a pisztollyal, keverés során egy kicsit hígabbra készítettük az anyagot az előírtnál, hogy maradéktalanul ki tudjuk nyomni az eszközzel. A fugákat egy kicsit túl kell tölteni, de arra vigyázva, hogy a téglákat ne kenjük össze.
A fugák feltöltése után addig várjunk, amíg az anyag egy kicsit el kezd szilárdulni, kötni. Elvileg a száraz tégla viszonylag gyorsan csökkenti a habarcs nedvesség tartalmát, ezért 15-30 perc közötti idő többnyire elég, de a meghatározó inkább az anyag állaga. Nagy felület esetén érdemes időnként az elején feltöltött fugákat megnézni, nehogy a munka hevében megfeledkezve az anyag annyira megkössön, hogy nehézséget okozzon az eldolgozása. A lenti képen látható módon húztuk ki a fugából a felesleges anyagot. A művelethez egy ecset nyelét szoktuk használni, mivel a formája jól idomul a fugához, illetve ügyesen eltávolítható vele a felesleges anyag, de vásárolható speciális fugázó kanál is ehhez a munkához. A fuga mélységét inkább a saját ízlésünk határozza meg.
Következő lépés a felület tisztítása. Ecsettel le tudjuk portalanítani a felületet, illetve a fugázott felületet is finomíthatjuk vele. Amennyiben a téglák beszürkültek a habarcsnak köszönhetően, sósavval átkenve a teljes felületet fel tudjuk élénkíteni, frissíteni. A teljes száradás után a felületet kezelhetjük, az étteremben lakkozni kellett a tulajdonos kérésére, de vannak speciális felületkezelő anyagok a záró folyamathoz. A kész munkát is megtekintheti a bejegyzésesek között a blogunkon.
Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:
Kedves Lajos!
VálaszTörlésMi is hasonló módon építettük fel a falunkat a fürdőszobánkban amt impregnáltunk is.
A gond csak annyi, hogy morzsolódik a fuga.
Erre a problémára, milyen megoldások vannak?
Esetleg lakkozzuk le a fugákat?
Üdvözlettel:
Mónika
Szerintem melyalapozo Bár nem vagyok szakember Én is most csinalgatom nálam a konyhát
VálaszTörlés