2016. augusztus 29., hétfő

CSEMPE ÉLVÉDŐK HASZNÁLATA, BEÉPÍTÉSE A BURKOLÁS SORÁN



Élek, sarkok dekoratív lezárása, mindig kihívást jelentő feladat volt a burkolás során. A mai modern anyagok és technológiák viszont kész rendszerekkel állnak rendelkezésünkre a kivitelezéshez. Mi Ausztriában többnyire a Schlüter termékeket használtuk, mert teljes körű termékskálával és jó minőséggel dolgoznak.
 Ebben a cikkünkben a csempézéshez felhasználható élvédőket és azok használatát vesszük nagyító alá. Ezeket a profilokat többnyire műanyagból és fémből gyártják, felhasználásuk gyors és egyszerű, csupán néhány alapszabállyal kell tisztában lennünk a felhasználásuk során. A gyártók kiegészítőket, sarokprofilokat, toldókat, lezáró profilokat (végzárókat) is készítenek ezekhez, amik még dekoratívabbá teszik a kész burkolatunkat. Röviden tekintsük át a profilok használatát.




                                                                                                                                                                
Pozitív, azaz kiálló sarkot veszünk például, ahova élvédőt szeretnénk majd elhelyezni. A burkolás során az egyik oldalt telibe burkolhatjuk, majd a pozitív élnél egy egyenest képezzünk a csempesorunkkal. Itt tényleg fontos a függőt ellenőriznünk egy vízmértékkel és arra ügyelni, hogy a csempék a saroknál egyenesen fussanak egymás fölött, hiszen a csempék éléhez fogjuk futtatni a függőleges élvédőnket. Törekedjünk arra, hogy sorja mentes legyen a vágott csempe él, ezt csiszolással vagy reszelővel tudjuk elérni. A csempéket a sarokkal egy vonalban vághatjuk le majd, ahogyan a képen is látszódik, ne burkoljunk túl azon. Érdemes előre most lemérnünk a levágandó élvédő hosszát és levágni azt a megfelelő méretre, hogy a ragasztó felhordása után, rögtön bele tudjuk majd helyezni. A mérés során vegyük figyelembe a sarokzáró profilokat is, ha használunk. Mi inkább 1 mm-el rövidebbet vágunk, mert azt felül a másik profilhoz emelve, alulra kerül az 1 mm hiány, ami kevésbé zavaró a szemnek és így enged egy kis játékot eltérések esetén. A következő lépésben az élvédő helyén fogazott glettvassal ragasztót hordjunk fel, ügyelve arra, hogy a másik oldalról érkező csempék élét ne kenjük össze a ragasztóval, mert a fugázás során ez látszódhat, ha mégis kerülne rá, amilyen gyorsan csak lehet, vizes szivaccsal távolítsuk el. 


A méretre vágott élvédő profilt helyezzük rá a csemperagasztóval megkent élre, majd egy kőműves kanál, vagy gipszelő kanál segítségével nyomjuk bele jól a ragasztóba, hogy a ragasztó át jöjjön a perforált részen. Majd a kanál lapjával szépen simítsuk el a ragasztót, a felesleget pedig szedjük le kanállal. Erre azért van szükség, mert az élvédőhöz való burkolás időbe telik és a csemperagasztó közben megszárad, elkezd kötni - ezért jobb ezt a felületet is majd a csempézés előtt újra kenni csemperagasztóval.  Fontos szabály itt is, hogy amennyiben ragasztóval összekentük a profilt, a lehető leghamarabb töröljük le egy nedves szivaccsal. Ha felül is van profil vagy sarokvédő profil, akkor igazítsuk össze vele, amennyiben csúszna lefelé az élvédő, alul egy ékkel ékeljük ki a kíván magasság beállítása után. Műanyag élvédő esetén érdemes vízmértékkel is ellenőrizni a függőleges síkját, mert hajlamos néhány profil a görbülésre ( a fém profilokra ez nem jellemző). Az élét a profilnak igazítsuk síkba a már kész burkolathoz. Ha elvetemedett műanyag profilunk van, azt kézzel egy kollégánk az egyeneshez igazítja, majd kisebb bognárszeggel odaszegelve a falhoz a perforált résznél, rögzíthetjük azt. Amennyiben nem használunk sarok profilokat, gérbe is vághatjuk az élvédőket egy flex, vagy esetleg egy gérláda és fémfűrész segítségével. A vágás után a fém élvédőket finomabb reszelővel, a műanyagot egy léc darabra fogott csiszoló papírral is finomíthatjuk (minimum 120-as) .


Majd ezt követően folytassuk a burkolást a másik oldalon is.



 Fuga kialakítása a már kész csempe burkolat mentén ékekkel vagy fugakereszttel lehetséges. A fugaméret lehet akár a csempe fugával azonos, vagy csak 1-2mm. Néhány profil esetén, fuga nélkül is be lehet építeni, teljesen neki zárva a csempéknek a két oldalról, de mi többnyire körbefugázva használjuk ezeket. Az alsó képen jól látható a fugák kialakítása, itt is alapszabály, hogy a ragasztót a fugákból szépen ki kell takarítani, kihúzni, hogy a fugázás során ne látszódjanak csemperagasztó darabok majd a kész felületen.





Ausztriai munkáink során olyan profilokat is használunk, melyek egy távtartóval vannak ellátva, és ezzel adják meg az egységes fugaképet, az alábbi képen láthatunk erre is egy példát. Használata még egyszerűbbé teszi a profilok beépítését.





A fugázás során fugázó anyaggal fugázzuk ki az élvédők mellett is, ami fixen kitámasztja a profilt is majd a teljes megkötés után. Az alábbi képen ezt láthatjuk:


 A fugázás menetéről és más burkolással kapcsolatos kérdésekről az alábbi linkekre kattintva olvashat:





CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG



CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG



FALAZOTT ZUHANYKABIN KÉSZÍTÉSE


  Itt megnézhet egy videót, ami a teljes munkafolyamatot végig mutatja, sajnos csak német nyelven, de fenti leírás fényében már érthető a németül nem beszélők számára is:









3 megjegyzés:

  1. Utólag hogyan lehet beépíteni az élvédőt?

    VálaszTörlés
  2. Ki kell kaparni az utolsó sor/oszlop határoló fugáját, le kell verni a függetlenné vált csempéket,rendbetenni a falsíkot és új csempét felragasztani az élvédő tetejére

    VálaszTörlés