2016. november 26., szombat

SÉRÜLT GIPSZKARTON FAL JAVÍTÁSA, GLETTELÉSE HÁZILAG

    Előfordultat, hogy az idő előrehaladtával szeretnénk átalakítani otthonunkat, az új igényekhez igazítva. Szerelvények, dugaljak, lámpák áthelyezése egy könnyűszerkezetes fal esetén is javítást igényel, erre vonatkozóan nézzünk egy példát most. Egy lámpa áthelyezése során a gipszkarton falon is nyitva marad a szerelvény régi helye, amit javítanunk kell. Miután a szerelő dobozt eltávolítottuk a nyílásból, hozzá láthatunk a lyuk visszajavításához. Természetesen a leírás alkalmazható más sérülések javításához is irányadóként. Sérülés okozta nyílás esetén szükség van arra, hogy a laza, lógó részeket levágjuk a kartonról, csak a stabil karton maradjon számunkra a munkánkhoz. A nyílás szélét kb 30-45 fokban vágjuk le, hogy a javító glettelés során a megfelelő mennyiségű gipsz juthasson a nyílásba:







Elektromos dugalj esetén a javításhoz szükséges gipszkarton darabot egy körvágóval is ki tudjuk vágni, amivel korábban a szerelvénydobozok részére a lyukat kialakítottuk. Ha nem rendelkezünk ilyen szerszámmal, kézzel is ki tudjuk vágni, nem gond, ha nem teljesen méretpontos, hiszen a glettelő gipsznek is szüksége van helyre, így akár fél cm különbség is maradhat. A javító darabot is a fent vázolt módon srégen vágjuk körbe, fózoljuk azt:







Ezt követően ki kell alakítanunk a javító darab tartó szerkezetét, ami jelen esetben egy léc darab. Ezt olyan hosszúra vágjuk le, hogy a sérülés mind két szélén túllógjon legalább 2-3 cm-t. Ebbe a két centiméterbe fogjuk a rögzítő csavarokat betekerni majd a kartonon keresztül. Kisebb sérülések esetén elég középen egy tartó elemet beépíteni, viszont nagyobb, szélesebb sérüléseknél érdemes 2 darabot beépíteni a két széléhez közelebb:



A csavarokat mindenképpen annyira tekerjük be, hogy a gipszkarton síkja alá kerüljenek a csavarfejek 1-2mm-el. Ez azért fontos, hogy szép síkot tudjunk glettelni és szinte láthatatlanul el tudjuk tüntetni a javítás helyét. Ha a csavarfej kiáll a fal síkjából, csak a glettanyag fölé pupozásával tudjuk elglettelni, ami nem túl esztétikus látvány, surló fény esetén rögtön mutatja a javítás helyét.




A tartó lécek becsavarása után a javító darabot, gipszkartont, csavarokkal rögzítsük hozzá a lécekhez, ahogy azt a képen láthatjuk. Arra ügyeljünk, hogy annyira csavarozzuk be a javító gipszkarton darabot, hogy a fal síkjából ne lógjon ki, mert ha kilóg, csak nehézségek árán tudjuk majd elglettelni az esztétika rovására. A másik fontos tudni való, hogy a csavarozás során csak óvatosan nyomjuk rá a csavarhúzót, vagy a csavarbehajtó gépet, mert csak a karton tartja a csavarfejet, nehogy az a nagy nyomás hatására kiszakadjon a helyéről.





Következő lépés a glettelés. A glettanyagot nyomjuk bele a résekbe, majd glettvassal húzzuk egyenesre a fal síkjával.


Ezt követően bandázs szalaggal fedjük le a javított felületet, majd gletteljük át ezt is egyenesre. A második glettelés előtt, hagyjuk megszáradni a felületet, majd újra gletteljük át. A teljes száradás után csiszolható és festhető a javított fal. Az alábbi cikkek kapcsolódnak ehhez a témához :

SZOBAFESTÉS HÁZILAG - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE








SZOBAFESTŐ MUNKÁK - GLETTELÉS HÁZILAG



A fenti témával kapcsolatos videót német nyelven megtekintheti :


Quelle : https://diybook.at






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése