2014. január 17., péntek

FŰTÉSI IDÉNY - CÉLKERESZTBEN A KÉMÉNY

Gyakran hallunk kéménybalesetekről, melyek egy kis odafigyeléssel és időszakos karbantartással szinte teljes mértékben elkerülhetők lehettek volna. A kéménybe kötött tüzelőberendezések nem megfelelő működése miatt szén-monoxid kerülhet az általunk lakott térbe, ami halálos kimenetelű baleseteket is okozhat. Hogyan lehet ezeket elkerülni? Milyen egyszerű lépésekkel előzhető meg a baj? A cikkünk erre vonatkozóan ad gyakorlati útmutatót a felhasználók számára.... 








Szigeteléssel járó problémák

     A fűtési költségek növekedése generálta azt a folyamatot, hogy elkezdtük minél jobban szigetelni az épületeket. Sokan azonban nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy szellőztetésre és a tüzelőberendezések légellátására igenis szükség van. A szinte légmentesen becsomagolt ház esetén, tovább rontunk a helyzeten azáltal, hogy különféle elszívókat építünk be, amely azt eredményezheti, hogy a lakásunk számára az egyetlen külső tér felé nyitva maradt lehetséges nyílása maga a kémény marad. Így ezt követően a vákuum hatására elkezd visszafelé működni, mintegy egyedüli légbevezető elem. Ez különösen akkor jelent veszélyt, amikor egy megfelelően működő tüzelőberendezést csatlakoztatunk rá, amely éppen termeli az égésterméket. Ezzel a lépéssel elindulhat a szén-monoxid telítődés az otthonunkban, amit gyakran már túl későn veszünk észre a gáz jellegéből fakadóan.






Előrelátás = Védelem


Éppen ezért igyekeztünk egy csokorba szedni azokat a teendőket, melyek segítenek megelőzni a lehetséges kellemetlenségeket vagy akár katasztrófákat. Legfontosabb lépésként ellenőrizzük, illetve ellenőriztessük a kéményünk működőképességét. Szükség lehet esetleges tisztításra, ezért a tisztítónyílásokat soha ne takarjuk, vakoljuk el. Amikor a kéményseprő cég munkatársa évenkénti vizitet tart nálunk, kérjük feltétlen, hogy vizsgálja meg a kéményünket, ne elégedjünk meg pusztán a díj gyors kifizetésével. A kémény külső szemrevételezése is sokat elmond annak állagáról! Ne felejtsük el a padlástérben levő részt is ellenőrizni, hiszen egy repedt, vakolatlan kéményből kijutó szikra képes egy tetőt lángra lobbantani.

Ha az épületünkön, lakásunkon hőszigetelés és ablakcsere is történt, felmerülhet utólagos szellőztető rendszer beépítésére, ami állhat egy szellőző rácsból a kazánházban, de elmehet odáig is, hogy a talajon keresztül szívatjuk be a lakásba, a föld hője által előmelegített levegőt, majd ott megfelelő csőrendszeren keresztül mindenhova eljuttatjuk. A lehetőségek tárháza bőséges ezen a területen is, pusztán a pénztárcánk az ami határt szabhat. 





További védelmet jelenthet, ha gondoskodunk arról, hogy egy szén-monoxid jelző készülék működjön a lakásunkban. Figyeljünk oda a készülék áramellátására is, hiszen az elemes készülékek esetén szükség lehet viszonylag gyakori ellenőrzésre is. A megfelelő helyre felhelyezett készülék, éles sípoló hangot adva jelez számunkra, még mielőtt baj történne az otthonunkban.




Ezen felül veszélyforrást jelentenek a technikailag elavult vagy elhasználódott gázkazánok. Kérjük szakember ellenőrzését évente a fűtési idény megkezdése előtt, nehogy a téli hideg napok alatt váljon fagyossá az otthonunk. Amennyiben készülék cserére van szükség, ne felejtsük el, hogy mind a szolgáltató, mind pedig a kéményseprő felé bejelentési kötelezettségünk van. A kazáncsere tervező közreműködését is igényli, hiszen a készüléket nem csak a hálózattal, hanem a kéménnyel is össze kell hangolni, mert a régi kazánhoz méretezett kémény nem biztos, hogy az új készüléket is kiszolgálja megfelelően.


Reméljük hasznára vállnak a fent leírtak és segítenek abban, hogy biztonságban tudja saját és családtagjai életét, amennyiben további kérdései vannak a fenti témával kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése