2014. január 16., csütörtök

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


  Szeretnénk lépésről-lépésre fotókkal illusztrálva bemutatni a fugázás menetét. Nézzük az első teendőket: már a burkolat ragasztásánál előkészítjük a fugázás munkafolyamatát, amikor távtartókkal, fugakeresztekkel biztosítjuk az egységes távolságot a lapok között, illetve gondosan ügyelünk arra is, hogy a fuga mélysége ne haladja meg a szélességét. A ragasztás után legalább 24 óra elteltével foghatunk hozzá ehhez a munkához. Gondosan portalanítsuk a felületet, akár porszívó használatával. Nézzük át a fugahézagokat és gondosan távolítsuk el a ragasztó maradványokat, szennyeződéseket. 







   Szedjük ki a fugakereszteket, amint azt az fenti képeken is láthatjuk, de vigyázzunk a lapokra, mert egy erősebb feszítéssel, megemelhetjük vagy akár a máz sérülését idézhetjük elő, tehát csak óvatosan... Csak óvatosan a feszítéssel, ha szükséges inkább több oldalról próbálkozzunk, mert könnyen tönkretehetjük a munkánkat. Ne feszítsünk a lapok alá, mert könnyen elválhat a ragasztótól és akkor újra le kell ragasztanunk.

Az előkészítés után keverjük be a fugázó anyagot a gyártó irányelveinek gondos betartásával. Ügyeljünk a víz mennyiségére, mert kevesebb víz hozzáadása esetén nagyon nehezen dolgozható be az anyag, ha viszont túladagoljuk a vizet, az a fuga megsüllyedését, roskadását eredményezheti. Bekeverés után pár percig pihentessük az anyagot, majd újra keverjük át a végleges konzisztencia eléréséhez. A második keveréssel azt is elérjük, hogy minden szemcse egyenletesen átitatódik és így elkerülhetjük a felület foltosodását. A gyártó megadja az anyag bedolgozhatóságának idejét is, ezt is vegyük figyelembe a bekeverés során. Általában 1 csomag fugázó anyag 4-5 mm-es fuga esetén 8-10 négyzetméterre elég(5kg). 

A fuga bedolgozása 1-1,5 órán belül meg kell hogy történjen, a hézagok kitöltését gumis simítóval végezzük, átlósan a fugákra.











   A fuga véglegesre mosását kb. 10 perc múlva kezdhetjük el. Azt nézzük meg, hogy a fugázó anyag a fugában már elkezdett-e már kötni, mert ebben az esetbe itt az ideje a fuga mosásának. Az egyenletes fugaképet nedves mosószivaccsal hozzuk létre, az alábbi képek ezt mutatják be:







   Éleknél és épületsarkoknál, ajtóknál és olyan helyen, ahol dilatációs mozgásra számíthatunk, ne használjunk cement kötésű fugázó anyagot, hanem inkább fugával színazonos sziloplasztot vagy szaniter szilikont. Alapfeltétel, hogy a felület itt is teljesen por, víz, zsír mentes legyen. Ilyen helyek lehetnek például a fa küszöbök előtti rések :




A fugázás után, miután átmostuk a felületet, 24 óra után járható és használható a kész burkolat. A fent maradó fátyolos részt egy száraz ronggyal letörölhetjük. Íme egy kész felület:

















Az alábbi videóban az Lb-Knauf fugázási útmutatóját tekintheti meg. Reméljük hasznosnak találta bemutatónkat, amennyiben további kérdése lenne, kérjük keressen meg bennünket e-mailben.








Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG

SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?

ÉLVÉDŐK LÉPCSŐKHÖZ - HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK?


5 megjegyzés:

  1. sziasztok! egy olyan kérdésem lenne, hogy kis mennyiségben tudnék e fehér szilikont anyagában színezni? pl x-color szinezővel? régi, fakó rózsaszín fugához kellene. Néztem a középszürke szilikont, de az már nagyon elüt, ráadásul ronda. gondoltam nagyon kis piros szinező adna neki egy rózsaszínes árnyalatot, persze ha nem keveredik, v kicsapják egymást akkor semmi értelme.

    és ehhez tartozik hogy ezt a rózsaszín fugát egy másik részen pótolnom is kéne, piros+krémszínű fugázóból ki tudom e keverni...? csempeboltban ajánlották. mondjuk ilyen fél négyzetméterről lenne szó.

    VálaszTörlés
  2. Szia Krisztián, sajnos ilyen lehetőségről még nem hallottunk. Ha esetleg találsz valami anyagot erről és kipróbálod, légyszíves küld el nekünk is. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Krisztián, pigmenteket talán lehetne használni, általában vas-oxidok a legolcsobbak. Ha óbudan jár tudok adni 30-30 g, voros,barna, sárga, fekete színben!
    Próbát megér! En lepattant padló élére tettem koromlakkba ill. Epoxy gyantaba keverve!
    Udv
    András

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Mindenki! Érdeklődnék nem maradt e valakinek 2 csempére való rózsaszín fugázó, mert szekrényfelrakáskor sikerült az albérletben levernem 2 csempét, s nem nagyon akaródzik ilyen kis mennyiség miatt vásárolni 2 kilós kiszerelést. És ahogy szokott lenni, a haveroknál pont nincs rózsaszín fugázó.

    Köszönettel várom válaszát: Viktor2 csajkics@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! allée mögötti utcában van egy festékbolt, ahol árulnak dekára fugázót. viszont pirost és fehéret ajánlottak 1 hónapja, h abból keverjek ki rózsaszínt, mert az akkor nem volt nekik :D de egy próbát megérnek. én végülis bézs szilikonnal fugáztam ki ilyen kis mennyiséget, alig üt el, mert fakó rózsaszín volt. de nálad nem tudom milyen.

      Törlés