2014. április 26., szombat

FALBA SÜLLYESZTETT TÁROLÓ ÉPÍTÉSE VÁLYOG HÁZBAN

   Egy fürdőszoba felújítása során merült fel annak a lehetősége, hogy egy már meglévő falban besüllyesztett tárolót javítsunk és csempézzünk ki. Az épület falai 60-80 cm-es vályog falak voltak, így egy kb 30 mély nyílás kialakítása nem okozott gondot a korábbi kivitelezés során. Viszont szükség volt a falak megerősítésére, kiegyenesítésére, ehhez az alábbi megoldáshoz folyamodtunk. A nyílásban korábban egy polc volt, amit kibontottunk. A régi mészfesték stabilnak volt mondható ezért csak mélyalapozással fixáltuk a felületet :
 Az új nyílás kisebb lesz, mint a régi meglévő, ennek kialakításához egy kemény habosított anyagot használtunk, azaz styrodurt, amit purhabbal rögzítettünk a fal oldalaihoz:
      Ez a rögzítési mód azonban a vályog jellege miatt sem mondható teljesen stabil megoldásnak ezért további mechanikai rögzítést alkalmaztunk a purhab teljes kikeményedése után, műanyag tárcsás dűbelek felhasználásával, melyek mélyebben rögzítették a táblákat a falban:


Az így elkészült nyílást a burkolásra készítettük elő, üvegszövet háló és flexibilis csemperagasztó felhasználásával tovább erősítettünk a felületét:


Az így elkészült felületet elkezdtük körbe burkolni csempével, illetve a csempe mintáját a fali mélyedésben is tovább vittük. Az éleknél műanyag élvédőket használtunk.Az alábbi témákban olvashat még blogunkban :

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése