2014. április 26., szombat

NÉPI ÉPÍTÉSZET AZ ŐRSÉGBŐL


     Tavaly télen jártunk az Őrségben, a Szalafői Pityerszer nevű múzeumfaluban. Szalafő az Őrség központjától Őriszentpétertől 8 km-re északnyugatra fekvő falu. A legarchaikusabb őrségi település. Nyolc, egymástól távol eső szerből áll. Ezek legszebbikre a Pityerszer, ahol eredeti helyén, falumúzeum formájában láthatóak a népi építészet szép emlékei. Kerített ház, emeletes kástu, kontyos ház. Mindez páratlan látvány az ide látogatóknak. A Pityerszer látképe:













       A terület legősibb háztípusa a füstősház. Ennek egyetlen, nagyméretű, fűthető helyisége volt. Ez a mai konyhának felelt meg, tüzelőpadkás kemencével és deszkás tolóablakokkal. Itt elfért a nagycsalád minden tagja. Egyszerű berendezése az alapvető életfunkciók kiegészítését szolgálta. A kemence egyszerre szolgált fűtésre,sütésre és főzésre. A füsttelenítése megoldatlan volt, mert a tüzelőpadkáról illetve a tűzhelyből kiömlő füst a lakótérben terjengett és az ajtó felső részén vagy a felette lévő füstnyílásokon, és a deszkás tolóablakokon keresztül távozott a szabadba. A 18. században az Őrségben a szegényebb családok használatában voltak a füstösházak. Ebben a típusban a szoba és a konyha nem különült el egymástól. Más helyiségek viszont csatlakoztak a lakáshoz: kamrák, istállók, ólak, pajták.


















   A következő képeken a zsupfedeles pajta látható, deszkafalú, sátortetős, ollólábas, gerinc és vendégszelemenes tetőszerkezetű szénatároló pajta az 1900-as évek elején épült. A pajta hosszanti oldalain egy-egy kétszárnyú kapú tette lehetővé a szekerek átjárását. A kástu felőli kapu mellett személybejáróként szolgáló kis ajtó található:



































































  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése