2014. február 13., csütörtök

VAKOLÁS HÁZILAG



    Házilagos kivitelezés során, ha még nincs tapasztalatunk az ilyen jellegű munka területén, érdemes alaposan utána járnunk mind az anyagoknak, mind a felhordási technológiáknak. Első szempont azonban amit meg kell vizsgálnunk, hogy milyen típusú falunk van. Más módszert alkalmazunk egy vályog falnál például, mint egy modern égetett kerámia téglafalnál. Minden vakolás alap feltétele, hogy az aljzat legyen száraz, jó teherbíró - és nedvszívó képességű, fagy-, por-, sókivirágzás és laza részektől mentes. Vályog falnál az előbbi kritériumoknak nehezebb megfelelni, ebben az esetben mindenképpen javasolt a vakolat erősítő háló alkalmazása a falon. A régi időkben ezt úgy oldották meg, hogy 200-as szegeket vertek be a falba, négyzetméterenként 4-8db-ot, majd ezeket lágy dróttal összekötötték "pókhálósan", vagyis a lényeg, hogy több helyen a drót átfedje magát és az egész felületet összefogja. Napjainkban kész rendszerek vannak a vakolat erősítésére, ahol egy hálót erősítünk rá a falra, tűzepekén ezekről bővebb felvilágosítást lehet kérni.A képeken egy mór tégla és kisméretű tégla keverékéből készült falat láthatunk. Alul felszegeltünk vakolat erősítő hálót, felül nem volt erre szükség, mivel a falazat stabil volt.




   



    


Még mielőtt nekilátunk a munkának fontos lenne az, hogy a meglévő szerelvényeket, villanydobozokat, bent levő nyílászárókat megvédjünk a fröccsenő habarcstól, ezért ezeket fóliázni, takarni kell. Régi bevált módszer a villany dobozok cementes zsákkal betömése is.


       
A felület előkészítését az előfröcsköléssel kezdjük, kész anyagot is vásárolhatunk erre, zsákos előfröcskölő, vagy úgynevezett "gúzoló" anyag, de kézzel is keverhetünk híg cement és homok keverékét vízzel ( 1:3 arányban). Két szempontja is van ennek a műveletnek, az első, hogy a még esetleg poros felületet lekötjük vele, illetve a második, hogy a felület nedvszívása egyenletessé válik. Az alábbi képen látható a gúzolás menete, serpenyővel felcsapva. Valójában a folyamat nehezebb része a serpenyő használatának elsajátítása. Tanuló koromban ezt úgy gyakoroltuk, hogy egy betonfalra próbáltuk órákon keresztül a víz terítését serpenyővel, érdemes ezt otthon is megtenni, mert enélkül inkább csak esőkabátban érdemes elkezdeni, sajnos sok anyagveszteséggel. Lényeges az is, hogy a fröcskölés a lehető legteljesebb mértékben befedje a falat, így tölti be a legjobban a funkcióját. felhordás után a kötési időket érdemes figyelembe venni, zsákos anyagok esetén ez általában 24 óra, de halottam már 3 napos várakozási időről is, természetesen ezt a levegő hőmérséklete jelentősen befolyásolja.







Ezt követi a vezető sávok elkészítése. Tételezzük fel, hogy rendelkezünk egy 2 méteres alumínium léccel, amivel majd a habarcsot fel tudjuk húzni, eben az esetben a vezető sávokat 2 méteren belül kell elhelyeznünk, a két szélének közelében. A sarkokban szintén fontos a vezetősávok megléte. a sávok célja, hogy ezek a függőleges síkot adják majd a habarcsnak és valójában ezeken fogjuk felhúzni a lécet. Az üzletekben vásárolhatunk kész vakoló profilokat is a vezető sáv elkészítéséhez, amit fel ragaszthatunk a gyártók útmutatója szerint, a leírásban megadott ragasztóval.

A vezető sávok készítését az alábbiak szerint végezzük : 15-20 cm szélesen hordjunk fel anyagot a falra, a padlótól a plafonig. Majd ezeket a sávokat, alu léccel függőbe állítjuk, a felesleg lehúzásával, vagy a hiány pótlásával a függőlegesig. A sávok elkészülte után, annyi kötési időre van szükség, hogy a felfelé húzott alu lécet képes legyen megtartani, megvezetni. Nagyobb felület esetén a fal két szélétől kifeszített zsinórral ellenőrizzük, hogy a vezető sávok egy szintben legyenek, szükség esetén korrigáljuk a sávokat a zsinórhoz.  Az alábbi képen látszik a két oldalon a vezető sáv, majd láthatjuk a közé csapott maltert, amit úgy tudunk síkra húzni, hogy a két sávon lentről felfelé húzzuk az alu lécet, ami így a felesleges anyagot leszedi. Amennyiben lukak maradnak az elhúzás után, azokba csapjunk, vagy ha ez nem megy, kenjünk bele kőműves kanállal még habarcsot, majd újra húzzuk el. Mindezt addig végezzük, amíg nem kapunk egy sík felületet. Időnként szükség van arra is, hogy függőlegesen is áthúzzuk az alu léccel, mert ha esetleg mélyebbre húztuk az anyagot a vezető sávnál, azt ez megmutatja, ugyen ezt srégen is ellenőrizzük. Igazán sík felületet csak folyamatos alu léces egyengetéssel lehet elérni.









      Ezt követően jöhet a következő réteg, a befejező réteg, azaz a simító vakolat. Ezt is meg tudjuk vásárolni készen, zsákosan. Mi inkább ezt szoktuk javasolni, mivel a gyári habarcs egyenletes szemcsemérettel bír, ezért könnyen és szépen be lehet simítani vele a falat. Ha házilag szeretnénk előállítani, akkor szükségünk lesz egy finom lyukméretű rostára, amin az anyagot át kell rostálni. Hígabbra kell keverni a normál vakoló anyagnál, arányai : 4 lapát homok, fél lapát cement, egy lapát mész. Ez inkább meszes, mint cementes vakolat. 2-4 mm vastagon kell felhordani, jóval hígabb legyen, mint a vakoló anyag, de ne annyira híg, hogy lefolyjon a falról. A simítást körkörös mozgással végezzük, a legjobb ha szerszám üzletben, tüzépen vásárolunk hozzá egy polisztirol simítót. Simítás során ügyeljünk arra, hogy ne gödrözzük ki a simítandó felületet, finoman nyomjuk csak rá az anyagra, ahol hiányzik még a simító anyag, oda kenjünk még az egységes felület eléréséhez. A simító vakolat készítéséről az alábbi cikkünkben olvashat részletesen:

VAKOLAT SIMÍTÁSA - SIMÍTÓ VAKOLAT FELHORDÁSÁVAL



  Az interneten találtam egy videót, ahol jól láthatjuk a vakolás technikáját. Egy kész vezető sáv is szerepel a videón, érdekes zenei aláfestéssel :-) Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BONTOTT TÉGLÁBÓL FALAT - FALAZÁSI ALAPISMERETEK


HOGYAN FUGÁZZUNK BONTOTT TÉGLÁBÓL KÉSZÜLT DÍSZFALAT ?





6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a leírást, igazán hasznos volt!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon hasznos információkat tartalmaz a cikk. Az alapvakolat receptjét hiányolom a teljes képhez... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem egy régi kőházam van, ahol a vakolatot leszedtem a kőig. Vízszigetelés nincs (illetve már nem működik), úgyhogy a cementes vakolat helyett meszessel vakolnék. A kérdésem csak az, hogy itt az alapvakolat milyen vastag legyen, illetve elég-e egy rétegben? A ház egyébként már csak melléképület lesz, úgyhogy ezért merek belefogni ilyen rutintalanul.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés