2016. május 24., kedd

ZUHANYKABIN BURKOLÁSA - MIÉRT FONTOS A JÁRÓLAPRA ÜLTETNI A CSEMPÉT?

      Más helységek esetében pusztán esztétikai vonzata lehet a fent említett kérdésnek, persze amennyiben nincs padlófűtés a betonban. Viszont padlófűtés és zuhanykabin esetén már más fontos szempontok is figyelmet igényelnek. Mind a betonnak, mind a csempének, járólapnak felmelegedés esetén van hőtágulása, ha ezt nem vesszük figyelembe, rövid időn belül javítást fog igényelni a burkolatunk. Példánkban egy falazott zuhanykabint láthatunk.








           Milyen probléma merült fel itt? A fürdőszoba burkolata kb. 8 éves. A kivitelező a zuhanykabin alját utólag burkolta le, először a falakkal kezdett. Ebből kifolyólag a fali csempe teljesen leült az aljzat betonra, a padló burkolat pedig oldalról nekizárt. A burkoló alaposan végezte munkáját, a lehető legkisebb fugát hagyott a csempe és a járólap között. Ráadásul a fugába fugázó anyagot vitt bele a találkozási pontoknál, nem pedig szilikont. Bár padló fűtés nincs a zuhanykabinban, nem vette figyelembe, hogy a zuhanyzás többnyire meleg vízzel történik, sőt van aki forrón szereti. 35-45 Celsius fokos víz már olyan szinten felmelegíti a burkolatot, hogy ez a hőmérséklet emelkedés tágulásra készteti a járólapot. Ez a hőmérséklet szinte azonos a padlófűtés során felmelegedett beton hőmérsékletével. Amennyiben a járólap tágulás útját elzárjuk a szilárd fugázó anyaggal az éleknél, az alábbi képeken látható eredményt fogjuk elérni vele:






A képeken jól látható, hogy a fali csempe a járólap nyomásának köszönhetően, megrepedt, eltörött. Sajnos a repedésen keresztül víz jutott a csempe alá és a felszívódó nedvesség hatására, már közel egy méteres magasságig felpúposodott a csempe. Szilikon a fugákba nem került, csak fugázóanyag. Ennek köszönhetően 8 év után a zuhanykabint újra kell burkolni. Mindez 2-3 napos munka a száradási időket figyelembe véve, és megközelítőleg 80 000 Ft anyaggal és munkadíjjal együtt. 





     Hogyan lehetett volna mindezt elkerülni? A kivitelezés során figyelembe kellett volna venni, hogy a járólapnak ebben az esetben is jobb lett volna, ha bemegy a fali csempe alá, és a fugába, ahol a csempe és járólap találkozik, szilikon került volna. Az alábbi ábra ezt mutatja be:



A következő ábrán, egy külső lépcső kivitelezését láthatjuk. A fugázás már megtörtént a fugázó anyaggal, meg is száradt. A vízszintes és függőleges találkozásába viszont a fuga színnel azonos szilikon kerül, a dilatációs problémák elkerülése végett.





Az alábbi cikkekben további kivitelezési tanácsokat olvashat témával kapcsolatban:




SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése