2014. december 28., vasárnap

TŰZESET UTÁN - HOMLOKZATI SZIGETELÉS HELYREÁLLÍTÁSA

       Homlokzati szigetelés egy tűzeset során könnyen hozzájárulhat egy épület leégéséhez, amint azt a lenti képek is mutatni fogják, ha nem megfelelően készítjük el. Egy elektromos tűz által a hőszigetelés is begyulladt és az épület homlokzata szinte teljesen leégett a falról, a szerencse az volt, hogy időben észre vette a tulajdonos, illetve a szomszédok a lángokat. Viszonylag hamar megtörtént az oltás, de a villanyóra bal oldalán,  már a tetőt is megkezdték a lángok. Az épület 10 évnél is fiatalabb volt, tehát nem igaz az az elgondolás, hogy csak a régi, elavult rendszerek esetén áll fenn jobban az elektromos tűz veszélye, sajnos ennek az eshetősége bárhol és bárkinél előfordulhat, ezért a legbiztosabb az, ha a hőszigetelés kivitelezése során már erre is odafigyelve végezzük a munkákat.

A képen már az új villanyóra bekerült a helyére, a mi munkánk következett, a teljes homlokzat helyreállítása. A megrendelőnek kifejezetten javasoltuk a tűzbiztos szigetelő rendszer építését az új villanyóra mellé. Véleményünk szerint ennek létjogosultsága minden új építésű háznál is meg kellene, hogy legyen, látva azt, hogy milyen károkat tud okozni egy ilyen előre nem látott esemény. Akár már a tervezés során is jelezni lehetne ennek szükségességét a tervdokumentáción is feltüntetve azt. A kivitelezés során mi a kőzetgyapot szigetelő anyag mellett döntöttünk, mivel kőzetgyapot a neméghetőségének köszönhetően kiválóan javítja az épületek tűzvédelmi biztonságát. A Rockwool oldalán az alábbi leírást olvashatjuk az anyag tűzállóságát tekintve: 

"Kockázatot csökkentő, nem éghető anyagok

Az egyik passzív tűzvédelmet befolyásoló anyag maga a szigetelés. Az épületek tulajdonosainak többsége nem is tudja, hogy a szigetelőanyagok nem csak a hőszigetelés milyenségében, hanem tűzvédelemben (vagy annak hiányában) is fontos szerepet játszanak. Sokan nem is tudják, hogy a hőszigetelő-anyagoknak milyen előírásoknak és követelményeknek kell megfelelniük annak érdekében, hogy a tűzvédelem terén is megbízhatóak legyenek. A tapasztalt tervezők számára is sokszor meglepő az épületben megfelelőnek vélt és ezért oda betervezett építő-anyagok viselkedése egy esetleges tűzeset során.


Az éghető szigetelő anyagok különböző tűzvédelmi besorolásúak lehetnek, az alkalmazott vizsgálati módszerek és a helyi előírások alkalmazásától függően. Magyarországon az I. tűzállósági fokozatban építendő épületek - beleértve a magas épületeket is - homlokzatán csak nem éghető szigetelés alkalmazható. A kőzetgyapot a neméghetőségének köszönhetően („A1” a tűzzel szembeni viselkedés legmagasabb osztálya) javítja az épületek tűzvédelmi biztonságát. (Magas épület: amelyben a legfelső építményszint szintmagassága a 30 m-t meghaladja. Ha a legfelső két szint egy rendeltetési egységet alkot, úgy a szintmagasság megállapításakor az alsó szint szintmagasságát kell figyelembe venni.)

A nem éghető anyagok növelik a passzív tűzbiztonságot

Az „A1” Euro-osztályba besorolt építőanyagok megfelelnek a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek is. Nem gyúlékonyak, nem éghetőek, nem táplálják a tüzet, sőt, még ha tűzzel is érintkeznek, nem annak terjedését nem segítik elő, továbbá nem fejlesztenek füstöt, és égve nem csepegnek. Ezzel megakadályozhatják a tűzterjedést. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek, az esetek többségében „A1” osztályba sorolhatók, teljes mértékben teljesítik a tűzvédelemre vonatkozó követelményeket. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük egy esetleges tűzeset kialakulásának és pusztításának esélyét valamint az ebből fakadó emberi veszteségeket és vagyoni károkat, az épületek létrehozásával kapcsolatos érintettek – tervezők, kivitelezők, beruházók, tulajdonosok stb. - számára a legbiztonságosabb választás a nem éghető építőanyagok használata."
A ház tulajdonosát megközelítőleg 1,5 millió forintos kár érte, ez tartalmazza a tető helyreállítását, a homlokzati szigetelés javítását és az elektromos hálózat felújítását az épületen. Ennél jóval nagyobb tragédia is történhetett volna, ha nem időben veszik észre a kialakult tüzet. Az alábbi képeken bemutatjuk a helyreállítás folyamatát és a végeredményt :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése