2014. május 13., kedd

A BELVEDERE

   A pompázatos barokk kastély ma Ausztria egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményének számít, amely az osztrák művészet remekeit mutatja be a középkortól a jelenkorig.


A csodás épületegyüttes Savoyai Jenő herceg halála után Mária Terézia tulajdonába került, aki a császár galériát helyezte el benne. A XIX. század végén a trónörökös, Ferenc Ferdinánd lakhelyeként szolgált az épület. Az ellene elkövetett merénylet után tört ki az első világháború. 1919 óta az Osztrák Képtár található a Belvedere-ben. 

A Felső-Belvedere az osztrák művészet legjelentősebb alkotásait mutatja be a középkortól a barokkon át egészen a jelenkorig. A világ legnagyobb Gustav Klimt-festménygyűjteménye, valamint Egon Schiele és Oskar Kokoschka mesterművei mellett a francia impresszionizmus és a bécsi biedermeier kiemelkedő alkotásai is helyet kaptak. A képtárban így nemzetközi összehasonlításokra is lehetőség nyílik. Az állandó kiállítás fénypontja a Felső-Belvedere Képtárban Klimt „Csók” és „Judith” című alkotása.

Az Alsó-Belvedere-ben és az Orangerie-ben (Narancsház) Savoyai Jenő herceg lakószobáinak és dísztermeinek pompája nyűgözi le a látogatókat, például a Groteszk teremben, a Márványgalériában vagy az Arany szobában. Az Alsó-Belvedere és az Orangerie kiállítótermeiben impozáns időszaki kiállítások tekinthetőek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése