2016. augusztus 30., kedd

TÖRÖTT JÁRÓLAP ÉS CSEMPE CSERÉJE HÁZILAG



   Kellemetlen tud lenni, amikor a közeljövőben nem terveztünk csempézést vagy járólapozást a lakásunkban és akkor a legláthatóbb helyen összetörik egy lap. Tudjuk milyen nehéz egy ekkora volumenű munkára szakembert találni, de éppen ezért is érdemes elolvasni az alábbi folyamatot, mivel akár mi magunk is ki tudjuk cserélni egy kis idő ráfordításával. Ami ilyenkor hasznosnak bizonyul, az előrelátás, mégpedig az ilyen esetekre olyan módon, hogy jó pár darabot a csempéből vagy járólapból félreteszünk a későbbi javításra...és most elő is vehetjük ezeket. Természetesen, ha nincs már a lapból, akkor vásárolnunk kell egy méret és szín azonos csomagot, amiből későbbre is maradhat. Ha nincs színben megegyező, akkor valami nagyon hasonló színű és mintázatú csempét keressünk, a mérethez azonban ragaszkodnunk kell.




Nézzük, hogyan fogjunk hozzá! A első lépést az ábrán láthatjuk, azaz a környező csempéket ragasszuk le festő ragasztó szalaggal, annak érdekében, hogy a további sérülésektől megóvjuk a munkánk során a felületet. A törött járólap körüli fugákat hagyjuk szabadon, mivel azokat el kell távolítanunk. Ha fali csempével van dolgunk, a munkaterület alatt is takarjuk, kartonnal, kiszanált pléddel, hullámpapírral. A lényeg, hogy a leeső darabok ne tudjanak sérülést okozni a járólapon, ezzel újabb elfoglaltságot teremtve magunknak.







A következő lépést láthatjuk a képen. A fugák eltávolítása óvatos kezeket igényelnek, mivel ha a környező lapokat is megsérthetjük, ebben az esetben pedig tovább kell bontanunk. A fuga eltávolítását végezhetjük fugakaparóval, szabályozható fordulatszámú kisflexel, lassú fordulatszámon, de spaklival és kalapáccsal, apró ütésekkel is jó eredményt érhetünk el. Az alábbi videókban további speciális gépeket is láthatunk, de az a legtöbb háztartásban nem elérhető. Erre a lépésre azért van szükség, mert ha fugával együtt kezdjük eltávolítani a lapot, azt összetörve, megfeszülhet és a másik lapból is letörhetnek darabok, viszont fuga nélkül marad hely a kimozduló lapdarabok számára.






Amennyiben sikeresen eltávolítottuk a fugákat, jöhet a csempe eltávolítása. Első lépésként a kalapáccsal mérjünk erős, határozott ütéseket a lap közepére, hogy darabokra törjön. Fontos a biztonságra odafigyelnünk ennél a lépésnél, mert a csempe vagy járólap törése folyamán apró éles darabok pattanhatnak le, amik súlyos szemsérüléseket okozhat, ezért védőszemüveg, védőkesztyű használata mindenképpen javasolt.














Majd egy vésőt és kalapácsot használva, véssük ki az összetört darabokat, majd a ragasztó maradványokat is távolítsuk el a vésővel, vagy egy erősebb spaklival. A lényeg, hogy teljesen tisztítsuk meg a felületet, még a fuga maradványoktól is. 













Portalanítsuk a felületet egy ecsettel vagy porszívóval. Egy enyhén nedves szivaccsal is áttörölhetjük. Ha a vakolat is kijött egy kisebb darabon, pótoljuk esetleg csemperagasztóval, azaz töltsük fel a régi vakolat síkjáig.






A kész felületre ragasszuk az új járólapot. Ehhez használjunk csemperagasztót, de alternatív megoldásként használhatunk építési ragasztót, ragasztó sziloplasztot is. A fuga kialakításához használjunk ékeket, fugakeresztet. Várjunk a teljes száradásig.













A teljes száradás után ( normál ragasztónál 24 óra) távolítsuk el a ragasztó szalagokat, majd a korábbi fugával színben azonosat keverjünk be. Ha nem vagyunk biztosak a színben, vigyünk magunkkal a kivésett  fugából egy darabot az üzletbe. Ne felejtsük el, hogy évek alatt a fuga fakulhatott, ezért a vásárlásnál, ne a külső, hanem a  fal felőli oldalát vegyük alapul a fuga darabnak. Majd alaposan takarítsuk le a felületet a fuga maradványoktól, ami a felkenése során került a csempére, vagy járólapra. A fenti munkafolyamatok mikéntjéről és hogyanjáról részletesen is olvashat az alábbi cikkekben:





CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?



Az alábbiakban német nyelven megnézhet néhány videót, ami jól bemutatja a fent vázol munkafolyamatokat :







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése