2016. augusztus 31., szerda

ÉLVÉDŐK LÉPCSŐKHÖZ - HOL ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK?


Lépcső élek védelme és csúszásmentesítés lehetne a két fő ok, amiért érdemes használnunk ezeket a profilokat, de akár dekorációs célokat is betölthetnek, erre jó példa a LED világítással kombinált élvédő profil. A gyártó cégek egyre változatosabb és időtállóbb profilokat kínálnak, ezekből szemezgetünk egy kicsit, röviden konkrét profilokat és azok beépítését elemezzük ki. Ausztriai munkáink során mi a lépcsőkhöz csak fém és esetleg gumírozott fém profilokkal dolgoztunk beltérben, a műanyagot inkább - ott is csak - ritka esetben a falakon használtuk élvédelemre. Kültérben viszont elterjedtebbek a gyárilag csúszásmentesített járólapok/lépcsőlapok, vagy az utólag felszerelhető vagy ragasztható élvédők. Ennek oka az lehet, hogy a csempe alá beragasztott fém élvédő a külső hőmérséklet ingadozásra másképp reagál, mint a gress lap, vagy égetett kerámia lap, ez miatt a beépítése nagyobb rizikót hordoz magában, időigényesebb, több odafigyelést, munkát igényel. A hőtágulás miatt, könnyen víz juthat be, ami akár felfagyást is eredményezhet. Láttam már gumírozott fém élvédőt is kültérben beépítve, ami sajnos már pár év után cserére szorult. De természetesen ez az egyéni tapasztalat útján kialakult vélemény, ettől a gyártók és más burkolók véleménye/tapasztalata eltérő is lehet.  Nézzünk egy metszeti ábrát, ami jól bemutatja a profil beépítési módját beltérben.




Ha biztosra akarunk menni a burkolás során, érdemes minden esetben inkább flexibilis csemperagasztót használni, a fenti képen is ezzel jelöltünk. Látható, hogy a ragasztó a függőleges, fellépőre ragasztott csempe tetejére is került, a profil és a lap közé. A vízszintesen levó járólapnál, ha minimális fugát hagyunk, akár a ragasztóval is telibe lehet húzni, de mi inkább egy kicsit nagyobb fugát hagyva, fugázó anyaggal (flexibilis szintén) fugáztuk ki. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg jól telített legyen a ragasztó a profil alatt is. A következő ábra egy másik profil beépítési módját mutatja be.

A kivitelezési mód szinte teljesen azonos, viszont megjegyeznénk, hogy néhányan a fugázó anyag helyett inkább szilikonoznak. Az alsó ábra szintén a fenti profilt mutatja be, de pluszként még a hozzá használható sarokprofilt is láthatjuk, ami dekoratív megoldás lehet a sarok képzése során.



Az alábbi profil érdekessége, hogy rendelkezik egy távtartóval, ami segít abban, hogy egységes fugákat tudjunk kialakítani. A fuga számára maradt helyre flexibilis fugaanyagot vagy fugaszínű szilikont használhatunk.








Érdekességként mutatjuk be azt az élvédőt is, amibe LED világítás van beépítve. Ennek áram szükséglete minimális, tehát egy idő kapcsoló segítségével, akár éjszakai irányfényként is működhet egy hálószobába vezető lépcső esetén. 



Nézzünk kültérben használt élvédelmet is az alábbi képeken. Az első képen egy utólag felragasztott fém élvédőt láthatunk (saválló vagy alu), ami a felső felén többnyire csúszásmentesítő szalaggal vagy bemarással van ellátva. Ez a profil alkalmas lehet arra is, hogy egy régebbi, élvédő nélkül épített lépcsőre kerüljön, ahol esetleg több járólap sérült, törött az éleknél. A ragasztásához mi TEC 7  ragasztót használjuk nagyon jó eredményekkel, eddig még garanciális problémák nem voltak vele.



Itt egy példa a következő képen a csúszásmentesítéssel ellátott járólapra, ami véleményünk szerint kültérben nagyobb biztonsággal használható védelemre, mint a profilos megoldás. Az alatta levő képen láthatunk egy lépcsőt is, amit korábban csináltunk Ausztriában. A megrendelővel való egyeztetés után egy olyan járólap került kiválasztásra, ami mind szilárdságban, mind pedig felületben megfelelt a kültéri elvárásoknak, tehát gress lap, ami alacsony nedvszívással bír, és érdesített felület, ami biztosította a csúszásmentességet is és kb 8-9 mm vastagsággal .










Nézze meg az alábbi cikkeket is a témához kapcsolódóan:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése